·168 syf.····Okunma: 29 Ocak 2025 12:15 es-selam
böyle bi zatın kitabını incelemek niyetiyle değil de
bi kaç not bırakmak adına geldim.
kitabın isminden de anlaşıldığı üzere tefekkürden bahsediliyor..
tefekkür nedir, nasıl yapılır, Allah katında ki değeri nedir,
tefekkür akabinde şükrü nasıl etmemiz gerektiğinden bahsediyor..
Tefekkür kuran'ı kerim'de 137 yerde geçmektedir, takdir edersiniz ki bu ayetlerin hepsini burada açıklamak zor olur.
ama ben aklımda kalan birini paylaşmak isterim
Ali imran suresin 191.ayetinde Rahman şöyle buyurmaktadır:
''O akıl sahipleri, ayakta dururken, otururken ve yanları üzerine yatarken dâimâ Allah'ı zikrederler; göklerin ve yerin yaratılışını tefekkür ederler ve: “Rabbimiz! Sen bunları boşuna yaratmadın. Sen bütün eksik sıfatlardan uzaksın. Bizi cehennem azabından koru!” derler.''
kuran da her bir ayet insanı düşünmeye, tefekkür etmeye, şükre davet eder..
biz insanlar kendimiz gibi aciz olan kişilerin yaptıkları yaldızlı evler, teknolojik aletler, yapılan robotlar hakkında ki hayretimizi ve övgümüzü göstermekten kendimizi alı koymuyoruz..
(nasıl olurda bunları yapabilecek aklı veren Rahmanın bize verdiği nimetleri tefekkür edip şükretmeyiz..)
ama gelin görün ki insan kendi yaratılış merhalelerinden bi haber yaşamaktadır..
kitaptan bi kaç alıntı yaparak konuyu daha anlaşılır hale getirmek istiyorum..
.... İster küçük ister büyük olsun, yaratılan her canlıda insanı hayretler içerisinde bırakan gerçekler vardır. Bunlar saymakla bitmez. Şimdi sen zanneder misin ki, bu sanat kendiliğinden öğrenilir? Ya da kendi kendine mi yapılır? Biz canlıya ne yapacağını bir insan mı öğretir? Yoksa hiçbir öğreteni, yol göstereni olmadı mı diyorsun? Akıl düzgün işleyen birinin örümceğin küçük ve aciz olduğuna bir kuşkusu olabilir mi? Bu kez bir fili ele al. O muazzam cüssesine rağmen, gücü de herkesçe bilindiği halde kendisine ait bir şey yapmaktan acizdir. Peki örümcek bunca küçük ve zayıfken nasıl böyle bir beceriye sahip!? Buna ne buyrulur?
....
insanın yapmış olduğu türlü şeyler hakkında ağzımız açık hayretler içinde kalırken,
örümceğe bahşedilen yeteneği ona verilmiş geometrik şeklindeki örme becerisini düşünüp tefekkür edemeyiz..
aciziz ya..!
yatarken gökyüzünün ve yer yüzünün yaratılışını düşünmemizi emreden ve bunun boşuna yaratılmadığını dile getiren yaratıcıya sahipken tefekküre direnmek neden?
Efendimiz ''bir saatlik tefekkürün bin yıllık ibadetten daha hayırlıdır'' derken, bizi tefekkürden men eden nedir?
şımarıklığımız mı?
yada
unutkanlığımız mı?
Tefekkür ibadet niteliği taşıyorken neye kime direniyoruz..
...
(inceleme yaparken Spoiler vermeyi sevmem)
bence herkesin içerisin de ki ayetlerin tefsiri ile birlikte okuması gereken bir kitap..