2025 19. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2025 14:51
Tamam, Belki de Öküzüz Ama… Amasını bir de bize sorun! Bir erkek olsam bu kitabı okuyunca ne hissederdim diye düşünüp ilk kez bir kitabı erkek gözüyle yorumlayacağım size. Bence sırf bu yüzden bile okunur önce bu yorum ve bana bunu yaptıran bu kitap Erkekler ve ilişkiler… İşte yıllardır çözülemeyen, çözülmek istendiğinde de genellikle “Tamam ya, boşver!” diye ertelenen koca bir muamma. Fatih Öztaş’ın Tamam Belki Öküzüz Ama kitabı tam da bu noktaya parmak basıyor: Erkekler gerçekten öküz mü, yoksa sadece yanlış anlaşılan masum boğalar mı? Şimdi şu konuda anlaşalım: Her erkeğe “öküz” demek haksızlık olur. (Tamam, bazen hakediyoruz ama her zaman değil!) İlişkilerde erkeklerin üzerine binen sorumlulukları düşündüğümüzde, bazen öküzleşmek kaçınılmaz oluyor. Düşünün mesela, bir kadın erkek arkadaşına “Konuşmamız lazım.” dediğinde adamın iç sesi şu şekilde yankılanıyor: 1. “Ne yaptım acaba?” (Yüzde 90 ihtimalle hiçbir şey yapmamıştır ama içgüdüsel bir suçluluk duygusu ağır basar.) 2. “Hangi yanlışımı yakaladı?” (Yakalanmasa bile kesin bir şey vardır.) 3. “Bu konuşmadan sağ çıkabilecek miyim?” (Çıkamayabilir. Lütfen dualarınızı eksik etmeyin.) Kadınlar ilişkilerde detaycıdır. Gözlerinin önündeki minicik tozu bile fark ederler. Erkekler ise olaylara daha yüzeysel bakar. Onlar için açım demek sadece yemek istemek anlamına gelirken, kadınlar “Sence ben kilo aldım mı?” diye sorduğunda olayın içinde beş farklı psikolojik test barındırır. Fatih Öztaş’ın kitabı işte tam da bu tatlı trajediyi anlatıyor. Erkeklerin kendilerini bir boğa gibi görüp daha doğrusu kadınlar tarafından güçlü boğalar olarak adlandırılıp arzulandıktan sonra , ilişkiye girdiklerinde yavaş yavaş evcilleşerek hatta hadım edilerek öküzleşmelerini esprili bir dille ortaya koyuyor. Kitabı okurken sürekli “Aynı ben!” ya da “Aynı bizim adam!” diye kahkahalar atabilirsiniz.Ben sürekli kahkaha atarak okudum bu kitabı Çünkü ilişkiler, bir noktada hep aynı döngüyü izler: İlk zamanlar: “Aşkım, prensesim, bir tanem, seni asla üzmem.” Birkaç ay sonra: “Tatlım, tamam, bir şey yok, sakin ol.” Birkaç yıl sonra: “Of tamam ya!” Son nokta: Sessizlik ve uzaktan gelen çatal-bıçak sesleri… Sonuç olarak, Tamam Belki Öküzüz Ama bir öz eleştiri mi, yoksa erkeklerin kaderini kabullendiği bir manifesto mu bilinmez ama kesin olan şu: Bu kitabı okuyan herkes ya kendini ya da karşısındaki insanı bulacak! Erkekler için keyifli bir savunma dosyası, kadınlar içinse eğlenceli bir “Aha! bak işte tam da dediğim gibi.” kitabı bu kitap. Fatih Öztaş’ın inanılmaz zeki bir mizahi dili var bayıldım tek kelime ile ve son olarak özetle; tüm erkeklerin sesi olarak diyorum ki Tamam, belki öküzüz ama en azından eğlenceliyiz! Bence okuyun sağlıkla ve kitapla kalın
Tamam Belki Öküzüz AmaFatih Öztaş · Librum Kitap · 20242 okunma