2025 18. kitabı
Brigitta Adalbert Stifter #almanedebiyatı ndan okumalar yaptınız mı? Keten tüccarı olan babası erken yaşta vefat eden Stifter beş parasız kalınca,bir manastıra bağlı okulda eğitim görür.Bir ressam olarak cok başarılı olmasına rağmen 1826 da Hukuk okumak icin Viyana ya gider.Sevdiği kıza talip olur ama kızın babası Stifter İ,bir serseri olarak gördüğü icin bu evliliği reddeder.Bu aldığı olumsuz cevap Stifter in tüm hayatını etkiler.Yaşadığı hayal kırıklığı sonrası bu yaşadığı olay bundan sonraki yazacağı tum yazılarının ana teması olur.1837 de yakın arkadaşlık ve çocuk umuduyla memleketinden baska bir guzel kızla evlensede umduğunu bulamaz.Hem çocuğu olmaz hem mutlu olamaz.Evlatlık edindiği kız çocuğuda Stifter icin büyük bir kalp kırıklığı olur.Bu kız çocuğu kendi hayatına son verir İlk öyküsü 1840 basılan Stifter,bir cok dergilerde uzun öyküleri yayınlanır.Yazdığı eserler zamansız olup,aşk,evlilik çatışmaları,yalnızlık,aşırı duygusallık,bencillik,gurur,yanlış anlama,iyi kalplilik,mutluluk,ebeveynler ve çocuklar arasında karmaşık iliski üzerinedir.Yakalandığı karaciğer kanserinin acılarına dayanamayıp boğazını kestikten üç gün sonra vefat eder Yaptığı harikulade fetihlerin,kazandığı zaferlerin hikayeleri her tarafta dilden dile dolaşan elli beş yaşındaki Binbaşıyla bir seyahatta tanışan yazarımız yakın dost olurlar.İlerleyen zamanda Binbaşı,yazarımızı Macaristan’a davet eder.Macaristan’a giden yazarımız Binbaşıyı yakından tanıdıktan sonra onun hayatını kaleme almaya karar verir.Dört bölümden oluşan hikayenin ilk bölümünde Murai nin davetini kabul edip,çıktığı yolculukta yabanı bozkırın güzelliği anlatılmış.Hikayenin ilerleyen bölümlerinde,Macar bozkırının ortasındaki bu yeşil cennetin temellerinin Brigitta isimli bir kadın tarafından atıldığını okuyoruz.Ailesi ve tanıdıkları tarafından terk edilen Brigitta yı,annesi bile dikkate almamış fiziki olarak cirkin olan kızından yüz çevirmiş.Brigitta nın ic güzelliği Stephan Murai tarafından keşfedilir ama evlenen çift bir oğulları olduktan sonra Murai nin aldatması sonucu ayrılır.Önce anne ve babasını sonra iki kız kardeşini kayber ama oğluna duyduğu o derin sevgi ayağa kaldırır.Brigitta hastalanınca Binbaşı hemen yardıma koşar #almanedebiyati ndan bir eser okuyayım derseniz Alman Edebiyatının cok sayıdaki büyük romancılarından biri olan #adalbertstifter in #brigitta romanıyla başlangıç yapabilirsiniz. Macar kırsalının uçsuz bucaksız güzelliklerine hayran kalarak okuduğum eseri canım arkadaşım @gulayinkitaplari vesilesiyle okudum.Teşekkür ederim can arkadaşım Benim icjn farklı bir deneyim oldu. Yakında Telemak Kitap inden #tarlakuşu nu da okuyacağım.Sizlere de #tavsiyeediyorum Kalın sağlıcakla #okuyanteraziokuyor #okuyanterazi
BrigittaAdalbert Stifter · Telemak Kitap Yayınevi · 202422 okunma