Edebiyatın ve şiirin geldiği nokta: bir oylamada şair adaylarını çekiliş kazanma dürtüsüyle seçmek.
Gönderi kullanım dışı
Edebiyat ve şiir, insanlara ulaşabildiği sürece yaşar. Oylama sürecinde daha fazla insana ulaşmak için çekiliş gibi etkileşim yöntemleri kullanmak, şiirin değerini düşürmez. Önemli olan, yazılanların hissettirdiği ve okuyanda bıraktığı izdir. Okurlarımdam gelen büyük ölçüde yorumlar zaten bunu başarmış olabildiğimi göstermiştir. Yayınevlerinin sırf sosyal medya kitlesi büyük diye ilgi gösterdiği veya Wattpad gibi platformlarda erotik içerik üreten yazarların popüler olduğu günümüzde bu tür şeylere ses çıkarmak yerine, kendi halinde şiirler yazan, toplumun ortak sorunlarına değinen, sponsorlu gönderiyle öne çıkmak yerine birkaç kişiye de faydam dokunsun diye böyle bir yöntem deneyen; kitaplarının bir çoğunu öğrencilere ücretsiz bir şekilde ulaştıran, satışlardan gelen paranın tamamını da yine çocuklar, köy okulları ve sokak hayvanları için kullanan birini eleştirmeniz ne kadar samimi ? Çekiliş düzenlemem, sadece daha fazla kişinin haberdar olmasını sağlamak için bir yöntem. Sonuçta kimseyi zorla oy vermeye ikna etmiyor, sadece bir etkileşim oluşturuyorum…
öncelikle açıklamanız için teşekkürler. fakat bilin ki eleştirim kişiliğinize değil kullanılan yönteme. toplumsal faydanızı bilmiyorum buna lafım da yok, iyi biri olmanızın bu durumla ilgisi yok bence. ben şiirlerinizi hiç okumamış kişilerin oy vermesiyle kazanılmış bir ödül ne kadar etiktir bunu sorguladım. ayrıca başka yazarlar da başka kestirme yollarla oy "kazanıyor" olabilirler, karşıma çıksa bu yöntemlere de taş atarım. taşım sanatçı ya da okura değil bu düzeneği kuranlara değsin isterim. buna çözüm olarak oylamayı hazırlayanların okuru test etmesi gerekir diye düşünüyorum kendimce. aksi takdirde tanınırlığı çok olan ödülleri toplar ve yine gerçek yetenekleri bilememiş oluruz öyle değil mi? günümüzde ödüller tanınırlığı ya da tık alma becerisini mi ölçer olacak? hangi ödüllere güveneceğiz? bir okur olarak kafamdaki güvensizlikler bunlar. dediğiniz sorunlar da problem evet. popülizmin zehirlediği bir toplumu iyileştirmek gerek. sizi tanımayan kitlelere erişmeye çalışmanıza lafım yok desteklerim de. beni bozan şey bu oylama meselesindeki çelişkiler. anlatabilmişimdir diye umuyorum.
Arkadaşlar, Duygu hanımı tanımam. O da beni tanımaz. Gönderimi paylaştığı için bildirim geldi, bende açıklamamı yaptım. Bu kadar. Beni desteklemek için, kimsenin kimseyi yargılamasını istemem. Uzatmaya değer bir konu da değil. Kimseyi kırmayın. Anlayışınız için teşekkür ederim.
Hisia ↯
Hisia ↯
sizin edebiyata katkınız nedir? Katılırsınız katılmazsınız kime ne?
bir eleştiride bulunmak için edebiyata katkım olması gerekmiyor. bir okur olarak ileride önüme "ödüllü kitap" diye çıkacak bir ürünün oylama sürecine rastlamışken bunun etik değerini sorguluyorum. oy isteyen istesin, oy veren versin beni ilgilendirmiyor. kimsenin fikrini değiştirme çabam yok. buna katılırsınız katılmazsınız, bana ne ki😊 neden bu gerginlik:)
Dediğimin anlaşılmadığını düşünerek bu notu yazıyorum çünkü hala konuyla alakasız gelip bir şeyler sallayanlar var. Yazdığım cümle şairin kitabını okumadan oy verenleredir. OKUMADAN ve TANIMADAN OY VERENLER üstüne alınabilir. Okuyup bilip oy verenler sakin olsun size yönelik söylemedim, aksi çok mantıkdışı olur. Tanımadığınız bilmediğiniz bir şaire ödül kazansın diye oy vermek ETİK DEĞİLdir. Oylamayı bilmeyip "ödüllü" diye kitabı alacak muhtemel okurlara saygısızlıktır. Aksini savunan gelip saçmalayabilir. Ancak bu etik konu çerçevesinde bir fikriniz yoksa yorum yapmamanızı rica ediyorum.
Ya herhangi bir durumu eleştirdiğimizde daha kötüsünü gösterip bunu da eleştir ne demek. Saçma sapan açıklamalarda bulunmuşsunuz, yok haddinizi bilememişsiniz diyen var yok kalbiniz kötü diyen var. Onu da eleştiririz bunu da, insan gibi tartışacaksanız tartışalım. Edebiyata ne gibi katkınız var deyip herhangi bir görüşü küçümsemek nedir? İnsanlığa, edebiyata ne gibi katkınız var da burada ülkenin eliti gibi takılıyorsunuz? Hepinizi bol bol öpüyorum, sevgilerim sizinle çoğaldı, teşekkür ederim. 😍🥰😘
Simge Erdoğan
Simge Erdoğan
Fatma Er
Fatma Er
Erdem Akıncı
Erdem Akıncı
Hasan Yaman
Hasan Yaman
Sokak hayvanlarının rızkını da yemiş birileri…
hahahhaha ya evet gözüm sokak hayvanlarının rızkındaydı ama yetmedi sokağa çıkıp mamalarını falan da arakladım. profil fotoğrafımdaki de aç bıraktığım köpeklerden biri :D