Kabul edilebilir ölüm sayısı kaçtır!
06 Şubat sebebiyle dün çok konuştuk:
"Unutmayacağız" dedik,
"Unutturmayacağız" dedik.
İstanbul için ne yaptık. Konunun uzmanları her fırsatta dile getiriyor, alınan önlem var mı?
İstanbul'da sevdiği olmayan var mı?
İlkel kabile üyeleri gibiyiz, elimizde mızraklar.
Hiç ders almıyor, hiç önlem alınmasının tarafında olmuyoruz.
Yapay Zekâya sordum :
"İstanbul’da olası büyük bir depreme karşı bireysel olarak alabileceğiniz önlemler şunlardır:
1. Ev ve Yaşam Alanınızı Güçlendirin
Binanızın Deprem Dayanıklılığını Kontrol Ettirin: Bir uzmanla binanızın sağlamlığını test ettirin, gerekiyorsa güçlendirme yapın.
Eşyalarınızı Sabitleyin: Dolaplar, raflar, su ısıtıcıları, televizyon gibi ağır eşyaları duvara sabitleyin.
Tehlikeli Eşyaları Uygun Konumlandırın: Cam eşyalar, ağır objeler yüksek raflarda olmamalı.
2. Acil Durum Çantası Hazırlayın
Bir deprem çantası her zaman kolay ulaşabileceğiniz bir yerde olmalı. İçinde şu eşyalar bulunmalı:
Su ve uzun süre dayanabilen gıdalar
İlk yardım kiti ve temel ilaçlar
Fener ve yedek piller
Önemli belgelerin (kimlik, tapu, sigorta poliçesi) kopyaları
Düdük (enkaz altında sesinizi duyurmak için)
Yedek kıyafet ve battaniye
Powerbank ve temel hijyen malzemeleri
3. Aile ve Yakınlarla Acil Durum Planı Yapın
Toplanma Noktası Belirleyin: Deprem sonrası nerede buluşacağınızı önceden kararlaştırın.
İletişim Planı Oluşturun: Telefon hatları kesilebilir, bu yüzden bir şehir dışı yakınıyla irtibat kurma planı yapın.
4. Deprem Anında Nasıl Davranacağınızı Öğrenin
Çök-Kapan-Tutun Pozisyonunu Öğrenin: Sağlam bir masa veya mobilyanın altına girerek başınızı koruyun.
Panik Yapmayın: Merdivenlere ve asansörlere yönelmeyin.
Mutfakta Gaz Vanasını Kapatın: Gaz kaçağı riskine karşı tedbir alın.
5. Deprem Sonrası İçin Hazırlıklı Olun
Elektrik, Su, Doğalgaz Vanalarının Yerini Öğrenin ve Kapatmayı Öğrenin.
Radyo veya Telefon ile Yetkililerin Talimatlarını Takip Edin.
Binalardan Hemen Çıkmaya Çalışmayın: Artçı sarsıntılar olabilir, çevrede tehlike varsa içeride kalmak daha güvenli olabilir.
Bu önlemleri almak hem sizin hem de sevdiklerinizin hayatta kalma şansını artırır. İstanbul’da deprem kaçınılmaz bir gerçek olduğundan hazırlıklı olmak hayati önem taşır."
İstanbul Avrupa'nın en büyük şehridir! İktisadi önem arz eden yönlerinden bahsetmiyorum bile.
Biraz bilinç, ilkel insan değiliz...
#earthquake #deprem #ilkel #istanbul #dersaadet