···Okunma: 07 Şubat 2025 11:52 Uzun zamandır Atatürk aleyhinde eleştirel bir üslupla kaleme alınmış bir kitap okumak istiyordum. Bunun için daha önce okuduğum kitaplar mahalle kahvesi ağzında yazılmış nefrete dayalı rivayetlerden ibaretti. Ülkemizde Atatürk'e karşı nefretin temelinde genellikle etnisiteye dayalı dinle kamufule edilmiş tepkiler ve hınç yatmaktadır. Atatürk şüphesiz Türk ulusunu yüceltmiş ve diğer etnik grupları da kültürel birleşkelerle bu ulus bilinci içinde eritmeyi hedeflemiştir. İmparotorluktan sonra böyle bir ulus bilinci yaratmak için büyük mücadeleler verilmiştir. Bu mücadelelere ve bunun sonucuna karşı doğrudan tepki yerine Atatürk'ün dini söylemleri ve laik toplum ve devlet düzenin oluşturulma sürecine karşı geliştirilen eleştiriler ülkedeki Atatürk aleyhtarlığının ana omurgasını oluşturur. Atatürk'ün inancı veya inançsızlığı kullanılarak Muhafazakar Türk toplumu yıllarca Atatürk'ten nefret ettirilip bu devlet ve toplum için yaptıkları sıfırlanarak önemsiz ve unutulması gereken tarihi şahsiyet olması istendi. Atatürk'e karşı eleştirilerinin ve hatta hakaretlerinin temeli olan din konusu hep muallakta kalmıştır.
Kitaba dönecek olursak kitabı Atatürk'e karşı olumsuz duygularla yüklü bir yazarın kaleminden okuyoruz. Ama şunun altını çizmekte yarar var. Kitap büyük bir emeğin mahsulü olarak ortaya çıkmış. Atatürk'ün din ile ilgili görüşleri kendi notlarından dönemin ders kitaplarından, meclis konuşmalarından, yazdırdığı ve okuduğu kitaplardan nakil yoluyla ortaya konmuştur. Yani kitapta mahalle kahvesi ağzıyla bir anlatım söz konusu değil. Her şey belgesiyle ortaya konuyor.
Atatük'e karşı din üzerinden yapılan eleştirileri kaynağından okumak isteyen herkese tavsiye olunur. Yazarın genel olarak fikirlerine katılmasam da emeğin hakkını vermek lazım. Özenli bir çalışma ortaya çıkmış.