Merhaba arkadaşlar. Hepimize günaydınlar, mutlu sabahlar, güzel bir hafta sonu diliyorum. İyi mi kötü mü olduğuna tek başına karar veremediğim bir romanı geride bıraktım. Neden? Bir kadın çırılçıplak kalarak Perry Mason’dan yardım istiyor. Bu durumda yardım istediği kişinin Mason olması dikkat çekici. İlerleyen süreçte bizler Arlene Duval olduğunu öğrendiğimiz bu kadının dağ başında soyulduğunu öğreniyoruz. Tek tutarsızlık çırılçıplak kalan bir insanın bir defteri neresine sakladığı. Colton Duval ise Arlene Duval’ın babası ve hırsızlık suçu sabit olan bir banka memuru. Olaya bu kişinin adı dahil olmadan önce hikayenin bana çekici gelen bir tarafı olmadı. Jordan Ballard karakteri de bu şekil dikkat çekici bir karakter çünkü soygun günü paketlenen paraların kontrolünü sağlamak yerine ay yarışı oynayan ve onu takip eden birisi. Bizim dikkatimizi çekmesi gereken nokta ise bu yarışı kazanması, kazanan ata oynaması ve hem at tavsiyesini kimden aldığını gizlediği hem de işini neden yapmadığı gibi konuların cevapsız kalması. Bu defa şüphe oklarımız kendisine çevrilecek.
Yine daha önce de söylemiştim, Hamilton Burger karakteri ise tek amacı Burger’i bir defa olsun utandırmak olan, kazanmaktan çok laf yarışına girip kendi ispat etmeye çalıştığı için aslında Perry Mason karakterinin elini güçlendiren birisi. Burada da durum farklı değil. İşler Mason’un dinlenmesi ve kendi müvekkilinin aleyhinde bile konuşmasına kadar gittiğinde yine sesinin çıkmaması da benim iddialarımı güçlendiriyor. Muhalefet gibi gözüken ama aslında iktidar olan karakterin destekçisi biri diyebilirim onun için. Mason karakteri her zaman olduğu gibi burada da bürodan atılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için bu klişeyi es geçiyoruz.
Bizler burada hikayenin içine biraz daha girdiğimizde olayların çok farklı olduğunu öğreneceğiz. Nasıl? Mason’a tüm yaşananların net olarak anlatıldığı sahnede. Çünkü burada kadının soyulmasının ötesinde aslında babasının masum olduğunu, çalıştığı bankada büyük bir zimmete para geçirme olayının yaşandığını ve bu durumun çözülmesi gerekliliğini anlatılıyor bizlere. Yazar ise hırsızlığın daha revaçta ve korkusuzca yapıldığı bu dönem şartlarında özellikle zırhlı araç soygunu ve sahtecilik gibi konular üzerine iyi bir kurgu oluşturmuş. Hoş, kurgu olmayabilir de. Ancak 396000$ tutarında epey büyük bir miktar hala ortada yok ve hep beraber bu parayı arıyoruz.
Kitabın orijinal isminin ‘The Case of the Sunbather’s Diary’ olduğunu belirtelim. Çok ilginç bir tutarsızlıktan da bahsetmeden geçmeyelim. O da soygun sonrası FBI ve polisin ortak çalışarak 20$ değerinde banknotlara seri numaraları eklenmesiydi. Ancak bu işin dışarı sızmaması için sadece bir görevli vardı. Yani tek bir kişi bütün bankalarda satılan 20$ banknotları tek tek kontrol edip numaralandıracaktı. Bu çok tutarsız çünkü bu kadar para için tek bir görevli olması hikayenin inandırıcılığını da etkiler.
İncelemeler:
#54080005#81013469#81346276#84407532#85307635#87829552#88739286#89546521#90897283#134189056#262745858#262953941#264244614#265224602
Okumalar:
Amber Denen Kedi
Apandisit
Arsenik
Bir Çift Güzel Bacak Gördüm
Cesur Dul
Çığlık
Çıplak Hayalet
Çıplak Kız
Her Kombinezon İçini Göstermez
Kabus
Kördüğüm
Ölen Kim
Siyah Otomobil
Şantaj
Tuzak İçinde Tuzak
Hepimize iyi okumalar dilerim..
Çıplak KızErle Stanley Gardner · Akba Yayınları · 19668 okunma
·
224 görüntüleme
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.