Puan vermedi·80 syf.····Okunma: 09 Şubat 2025 01:02 Dostoyevski bu kitabı bir gazete haberinde gördüğü gerçek bir olaydan yola çıkarak yazmış. Maria Borisova adında bir kadın bir haç ikonunu avucunda sımsıkı kavrayarak kendini camdan atmış ve intihar etmiş.Bu haber Dostoyevski'nin üzerinde tam yedi senedir çalışmakta olduğu öyküsünü tamamlamasında büyük rol oynamış.
“Kendinizi,birkaç saat önce pencereden atlayarak intihar etmiş,masanın üzerinde boylu boyunca uzanan bir kadının kocası olarak düşünün.”diyor Dostoyevski kitabın giriş kısmındaki notunda.
Karakterlerin isimleri kitapta verilmiyor.Kırk bir yaşında eski bir yüzbaşı olan ve şimdi sevmediği halde rehinecilik yapan,yaptığı bu işi de “toplumdan öç almak için”yaptığını söyleyen ana karakter,on altı yaşında annesi ve babasını kaybettiği için dul teyzelerinin yanında yaşamakta olan bir genç kıza evlenme teklif eder.Çünkü kız teyzelerinin yanında kötü muamele görmektedir aynı zamanda yoksuldur.Biraz kendini gururlu gören karakterimiz hem eğitim seviyesi,hem maddi açıdan kendini bu kıza göre üstün gördüğünden kıza evlenme teklif eder.Kızı içinde bulunduğu bu yoksulluktan bu kötü muameleden kurtarmaktır niyeti.Niyet her ne kadar böyle görünse de evlilikte despot,kuralcı bir tutum sergiler.Kendi isteklerine göre kızı şekillendirir.İlişkilerinde çok nadir konuşurlar.Hatta neredeyse hiç.Eski bir arkadaşının karısına göz diktiğini fark ettiğinde,karısı ile arasındaki ilişki de bozulmaya başlar.Zamanla karısına fazlaca sevgi duymaya başlasa da,uyguladığı psikolojik şiddet karısının hiç ummadığı bir anda camdan atlayarak intihar etmesine sebep olur.
İşte,masaya yatırılmış karısının cansız bedeninin önünde bir iç hesaplaşma,kendini haklı çıkarma,içini dökme,dertleşme anı başlar.
Biz de böylece ana karakterin psikolojik iniş çıkışlarını,beyninden gelip geçen düşüncelerini Dostoyevski’nin o müthiş psikolojik tahlilleri eşliğinde okuyup,ana karakterin biraz da hastalıklı olan kafasının içinde küçük bir gezintiye çıkıyoruz.