● Mektup Aşkları ●
2025 5. kitabı
Yoksa "aşk mektupları" mı demeliydik? Hayır. Mektup aşkları. Çünkü mektubu yazan kişiler kendi hayatından, maceralarından, aşklarından bahsediyor. Mektuplarda dile getirilen aşk, ancak o kâğıt üzerindeyken temiz ve güzeldir. Hayata aksettirince pek de sadıkâne değildir. Eser, mektup formunda yazılmış bir romandır. Yine Ahmet Arif'imize de rastladık. Leyloşumun her romanında arıyorum bu dost aşkını. Ve her defasında da buluyorum. "Karanlığın Günü"nde Necdet karakterinde bulmuştum. Bunda adıyla sanıyla Ahmet olarak karşımızda. Ve daha önce "Leylim Leylim"i de okumuş olduğum için bilinçli şekilde okudum, gerçekten de Ahmet Arif'in üslubu hâkim. Belli ki o mektuplardan beslenilmiş. Fakat sonunda pek iyi bir karakterle karşılaşmadık. Bu Ahmet, o Ahmet olmayabilir de. Benim kendi bakış açım en nihayetinde. Romanda Jale denen kişiye Ahmet, Sacide, Ferhunde, İhsan, Zeki, Zeki'nin babası Abdullah ve Reha mektup yazıyor. Jale'nin ise bunların içinden sadece Sacide'ye yolladığı 2 mektubu var. Bu karakterlerden Ahmet, İhsan, Zeki ve Reha Jale'ye âşık. Jale aradığı aşkı aslında hiçbirinde bulamıyor, her seferinde reddediyor. En son Ahmet'e kayıtsız kalamıyor ve onunla evleniyor. Oysa hayatının hatasını yapmıştır. Çünkü Ahmet psikolojik olarak iyi olmayan bir karakterdir ve Jale'ye yazdığı mektupların aynısını, arkadaşı İsmet'in yengesine de yazmıştır. Handan isimli bu kadın da evlidir aslında. Ahmet'in ilgisine kayıtsız kalamamıştır. Jale bunları öğrendikten sonra Ahmet'ten intikam almak için onu İsmet'le aldatır. En sonunda da terk eder zaten. Sacide, çıkar ilişkileri kurarak yaşamını sürdüren biri ve gerçekten çıkarı için her türlü alçalmaktan çekinmiyor. İhsan, Jale'yi çok güzel sevdi. İmanla sevdi. Ona nikâhsız dokunamayacak kadar çok temiz sevdi. Ve bence içlerinde en sadık âşık da İhsan'dı. Zeki karakteri biraz ilginçti. Kafası değişik işliyordu. Zaten çok geçmeden intihar etti. Onun mektupları şiir şeklindeydi. Şiir yazıyordu da denebilir. Kitabın en güzel yanı, her karakterin mektubu için farklı bir yazı stilinin seçilmiş olmasıydı. Bu sebeple hiç yormadan, zevkle okuttu kendini. Ben çok beğendim.
Mektup AşklarıLeyla Erbil · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20211,478 okunma
1 +1'leme