"29" sayısı ne ifade ediyor size?
Kimi için okul numarası, kiminin doğduğu tarih, yaşadığı ilin plakası ya da bulunduğu yaş olabilir değil mi? Peki ya ölümü? Erken mi? Oysa 29'unda bıraktı kendini balkondan aşağı
Nilgün Marmara, 29'unda Aras'ın sularında bulduk Samed Behrengi'yi... Hani 35 yolun yarısı ediyordu? Kimi yollar, kimi yıllar 35'e de mi çıkmıyordu?
"Sizin gibi yaşlanmış ve cahil kalmış olmaktansa, dünyayı keşfedip bilgin balık olmak istiyorum."
Küçük Kara Balık'ı okumuş muydunuz?
Merakı ve cesaretiyle isminin önündeki küçük sıfatına ne kadar uzak değil mi? Anlayana çok şey ifade ediyor Samed Behrengi eserleri. Özgürlük, eşitlik, adalet, mücadele ve hatta devrim! İnsan isterse neleri başarmazdı! Kendisi de zor yıllar geçiriyor kısacık hayatında. Bir köy öğretmeni. Yıllarımı geçirdiğim köy öğretmenliğinde onu okumak bambaşka duygular veriyor bana. Bir şeyleri değiştirmek istedikçe onu değiştirmek istiyor toplum, bir şeyler yapmak istedikçe onu durdurmak istiyor şah rejimi. Küçük Kara Balık gibi, yılmadan aşıyor engelleri... O aştıkça yeni bir sürgün, sonu Aras'ın sularında biten... Yüzme bilmezdi Samed Behrengi. "Ömrü boyunca girmeyeceği sularda boğuldu."
"Ana Karga güzel bir kuş değildi. Çirkindi. Ama sevgi dolu bir yüreği vardı."
Kim sever kargaları değil mi? Görüntüleri çirkin, sesleri kötü. Üstelik adları da hırsıza çıkınca... "Herkesin sadece kendi çıkarını kolladığı bu düzende hırsızlık da olur hırsızlar da." Kimine göre masaldı anlattıkları ama o insanlardan, hayvanlardan yola çıkarak yazdığı yazılarla gerçekleri yüzüne çarpıyordu insanlığın! Yeri geliyordu bir şeftali oluyordu yoksulluk yeri geliyordu bir karganın açlıkla sınavı... Dünyada her şeyden herkese yetecek kadar vardı. Yetmiyordu, çünkü kimileri hakkına düşenle yetinmiyordu. Haklıydı
Yaşar Kemal: "Aşkı, sevgiyi, dostluğu, kardeşliği, barışı, arkadaşlığı, kandaki sıcaklığı, güzelliği alıp sattı insanoğlu, insanoğlu insanlıktan çıktı."
Onu öldürdüler, her eserinde yeniden doğdu oysa!
Onu öldürdüler, kitaplarıyla devam etti öğretmenlik mesleğine!
O bir ateşi yaktı, Kubilay misali, bir direniş başlattı Sütçü İmam gibi, "Fikirler ölmez!" bedenleri yok edebilirsiniz yalnızca! Küçük Kara Balık tüm balıkların uykularına girmiştir artık! Kendini öldürseniz de silebilir misiniz sesini Aybüke öğretmenin? youtu.be/anyJw2laJwk?si=... Atanan her öğretmen onun bıraktığı bayrağı devralıp düşmez mi yollara? Küçük Kara Balıklar kurtaracak dünyayı. Hepimiz Küçük Kara Balığız bir şeyleri değiştirmeye gönül vermiş olan! Ya 29 olmak üzereyiz ya da geçtik çoktan. Daha da geç olmadan...
Bazı insanların nazarı çok güzeldir. Sizin de öyle Hocam. İncelemeleriniz dahi merak uyandırıyor insanda. Okuma zevkine inandığım okuyuculardansiniz teşekkürler 💐