Atasözleri ve Deyimlerle Öğrenilmiş Cinsiyet
2025 41. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2025 00:18
Yorumuma başlamadan önce Hatice Hanım'ın severek okuduğum "Unut kuşu"kitabını da okumanızı tavsiye ederim. Hatice Hanım ne yazsa okurum dediğim, kalemine hayran kaldığım bir yazar. Bu kitapta daha anne karnındayken başlayıp her daim devam eden cinsiyetçilik konusu üzerinde durmuş Hatice Hanım. Kadının güçsüz bir canlı olduğunu yüzyıllar boyunca atalarımız bize atasözleri ile anlatmış. Anne sıfatı olmasa kadının önemli olmayacağı işlenmiş yıllar boyu zihnimize. O kadar ince işlemiş ki bu konuyu Hatice Hanım hayran kalmamak elde değil. Sadece kadınlar üzerinde değil aynı zamanda toplumumuzda erkeklere de söylenen aşağılayıcı sözcüklerden de bahsetmiş yazarımız. Kadın cinayetleri ,toplumda kadının rolü ,dünyada kadınları aşağılayan atasözleri gibi konularda işlenmiş kitapta. Dolu dolu bir kitaptı. Günümüzde hala devam eden ve çözümü olmayan bu ayrımcılığın artık bir çözüme kavuşmasını temenni ediyorum. Son olarak şunu eklemek istiyorum: "Kızını dövmeyen değil; övmeyen, sevmeyen, sevgisini göstermeyen, takdir etmeyen, cesaretlendirmeyen, sorumluluk alıp sağlıklı rehberlik etmeyen dizini döver."
Alıntı
Atasözleri ve Deyimlerle Öğretilmiş CinsiyetHatice Dökmen · Destek Yayınları · 202498 okunma