Kim Jiyeong, Doğum: 1982
2025 4. kitabı
kim jiyeong’un ataerkil bir toplumda bir kadın olarak yaşamanın nasıl bir şey olduğunu bize anlattığı bir kitap. başlarken psikolojik bazı sorunlarına değiniyor sonrasında yıllara göre bölümler halinde jiyeongun hayatına, hayatının farklı dönemlerinde gerek kendi hayatı gerek gözlemleriyle erkek baskın bir toplumda kadın olma öyküsüne şahitlik ediyoruz. bana okurken duygu asena’nın kadının adı yok kitabını anımsattı. o kitabı da çok severek okumuştum. benzer şekilde ana karakterin hayat döngüsüne kadın olma gözlüğünün ardından bakıp toplumun ve erkeğin ikiyüzlülüğünü, ayrıcalıklı yaşamına rağmen ne kadar zorluk çıkardığını ve bunu kabul etmeyişini, kadınların aslında kendilerinden, söylentiler uğruna nasıl vazgeçtiğini görüyorduk. her iki kitapta da, kadınların kendi deneyimleriyle, yaşadıkları acıları daha iyi gördüğü ancak diğerlerinin anlamamayı seçtiği veya detay gördüğü konulara değinilmesini çok sevdim. korede bu kitabı okuduğunu paylaşan kadın ünlülerin hedef haline gelip topluca linçlendiğini duymuştum kitabı okuyunca kendi konfor alanından vazgeçmek istemeyen bir grubun bu korku ve kaygıya kapılmasına şaşırmadım. kitap hem kurgusuyla (aslında her bir an tümüyle gerçek olsa da) hem de sunduğu verilerle aslında bu bahsi geçen konulardan yana bilinç oluşturuyor ve gerçeği tümüyle öne çıkartıyor. örneğin, korede bir dönem kürtaja erişimin kolay olduğunu ve eğer hamilelik esnasında bebeğin cinsiyetinin kız olduğu öğrenilirse bebeğin aldırıldığını paylaşmıştı. hatta bundan kaynaklı ciddi bir cinsiyet dengesizliği oluşmuş ülkede. !bu kısım spoiler içerebilir! kitabın son bölümünde jiyeongun görüştüğü psikolog konuşuyordu, ki kendisi erkekti. bir erkek olarak jiyeongun durumunu anlamada başta zorlandığından zamanla durumu daha iyi kavramaya başladığından bahsediyordu.devamında ise kendi yaşantısını anlatıyordu, eşinin de doktor olduğunu, bir çocuklarının olduğunu ve eşinin de yavaş yavaş kariyerinden nasıl vazgeçmek zorunda kaldığını anlatıyordu. sonrasındaysa kendi kliniğinde çalışan kadın bir psikoloğun hamilelik sebebiyle işten ayrılacağına dair bazı yorumları vardı. tüm bunlar, bizi anladığını belirten bir erkeğin dahi aslında anlamadığını ve diğerlerinden farksız olduğu fikrinin bir görseliydi. sanki öylesine geçiyormuş veya bir sonsözmüş gibi hissettiren ancak kitabın da en vurucu kısımlarından biri olduğunu düşündüğüm birkaç sayfa oldu.
Kim Jiyeong, Doğum: 1982Cho Nam-Joo · A7 Kitap · 20211,309 okunma