·258 syf.····Okunma: 13 Şubat 2025 13:37 Dorian Gray’in Portresi
Oscar Wilde’ın ünlü romanı, 2009 yılında Oliver Parker yönetmenliğinde sinemaya uyarlandı. Başrolde Ben Barnes oynuyordu. Ne yazık ki önce filmini izledim, sonra kitabı okuma fırsatı buldum. Buna rağmen kitap, filmi izlerken hissedemediğim birçok ayrıntıyı keşfetmemi sağladı.
Kitap, beni Viktorya Dönemi’nin atmosferine çekti. Dorian Gray’in eşsiz güzelliği o kadar sık vurgulanıyordu ki, bu güzelliği gözümde daha da merak uyandırıcı hale getirdi. Ancak kitabın asıl etkileyici yanı, sadece dış görünüşü değil, insan ruhundaki değişimi de derinlemesine ele almasıydı.
SPOİLER İÇERİR!!!
Dorian Gray’in fikirlerinin nasıl zehirlendiği ve bunun portrenin değişimiyle nasıl paralel ilerlediği, kitapta ayrıntılı bir şekilde işlenmişti. İlk başta saf ve masum bir genç olan Dorian, zamanla kötülüğe sürüklenirken, yüzünde hiçbir değişiklik olmuyor, ancak portresi onun işlediği günahların izlerini taşıyordu. Her defasında yeniden iyi biri olmaya çalışsa da, yaptığı kötülükler onu daha da karanlığa sürüklüyordu. Oscar Wilde, bu süreci adeta ilmek ilmek işlemişti.
Kitapta, güzellik ve bilgelik arasındaki çatışmaya da sıkça vurgu yapılıyordu. Bu, bana yalnızca geçmişe ait bir mesele olmadığını fark ettirdi. Günümüzde de hâlâ insanların dış görünüşlerine göre değerlendirildiğini ve iç dünyalarının çoğu zaman göz ardı edildiğini düşündüm. 19. yüzyıl İngiltere’sinde güzellik ve gençlik yüceltilirken, ahlaki çöküş göz ardı ediliyordu. Dorian da bu anlayışın bir parçasıydı ve dış görünüşü değişmeden kalırken, ruhu giderek kararıyordu.
Sonunda güzellikten çok iyiliğe sahip olmak istedi ama bunu başaramadı. Portresini yok etmek isterken aslında kendisini yok etti. Ölümünden sonra, zamanla ruhunun karanlığıyla kirlenen portresi tekrar genç ve masum hâline döndü.
Dorian Gray’in Portresi, yalnızca bir adamın trajik hikayesini değil, insan doğasının zaaflarını, toplumun güzellik algısını ve ahlaki çöküşü de sorgulatan derin bir eserdi. Kitap bittiğinde, Dorian’ın hikayesi kadar, insanın kendi içindeki iyi ve kötü arasındaki savaşı da düşündüm.