Öncelikle kaleminize sağlık, yine enfes bir inceleme olmuş. Orhan Pamuğa dair bende merak uyandıran sizin Kara Kitap incelemeniz olmuştur, ilk okuduğum kitabı da Masumiyet Müzesi oldu. Hatta bu eseri okuma kulübümüz ile birlikte okuduk. Ortalama 20 kişilik bir grupla gerçekleştirmiş olduğumuz buluşmada kimisi Füsun’a kimisi de Kemal’e çok kızgındı😅 Karakterlerin karmaşık duyguları okuyucuya da sirayet ediyor sanırım, bunu görmüş olduk. Benim şahsi fikrim ise; Füsun’un Kemal’e duyduğu hisler, roman boyunca okuyucunun yorumuna açık, çok katmanlı bir aşkı yansıtmıştır. Bir yandan Kemal’in tutkulu ve saplantılı aşkı, Füsun’un duygularını daha mesafeli ve karmaşık kıldı. Belki de Füsun, Kemal’i sevmiştir; ama bu sevgi, yalnızca basit bir tutkunun ötesinde, kaygılar, beklentiler ve kendi özgürlük arayışıyla örülüdür.
Füsun’un Kemal’e olan hislerinde, bir yandan sevgi ve şefkat, diğer yandan da bireysel yaşamının sınırlarını koruma çabası var diye düşünüyorum. Sonuç olarak, bence Füsun’un Kemal’e olan yaklaşımını “sevgi” olarak yorumlamak mümkündür, ancak bu sevgi, klasik romantik aşkın ötesinde, daha sorgulayıcı ve mesafeli bir tutumla şekillenmiştir.