·168 syf.····Okunma: 17 Şubat 2025 22:43 Kilisli Muallim Rifat Bilge'nin Yeni Sabah gazetesinde yaklaşık bir yıl boyunca 34 tefrika halinde yayımlanan hatıratları bu kitapta bir araya getirilmiş. Bu kitapta, cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan tercüme faaliyetlerini -başta Kutagu Bilig olmak üzere- Kilisli Muallim Rifat Bilge'nin ağzından dinliyoruz. Sadece tercüme faaliyetleri değil dönemin aydınlarının Türk diline sağladı katkıları, maarif vekaletinin kütüphane toplama gibi yaptığı faaliyetleri dinliyoruz. Bunlardan en önemlilerinden biri de Kutadgu Bilig'in bulunuş hikayesi.
Türk dili ve kültürü için oldukça önemli olan bu eserin nasıl bir tesadüf sonucu bulunduğunu kitabın ilk bölümünde öğreniyoruz. Bunların yanında Rifat Bilge'nin dönemin aydınlarıyla olan anılarına bu kitapta rastlamak mümkün: Ziya Gökalp, Ahmet Mithat, Ziya Paşa... Bu isimlerin Türk dili ve edebiyatının gelişmesi için yaptıklarına şahit olmamızın yanında cumhuriyet döneminin eğitime, dile, sanata verdiği değere de şahit oluyoruz.
Rifat Bilge kurgu dışı bir kitaba göre oldukça anlaşılır bir dil ve samimi bir üslup kullandığından kolay okunabilen bir kitaptı. Çok sevdim. Özellikle dil ve edebiyat ile ilgilenen, bu bölümler üzerine okuyanlara tavsiye ederim.