·320 syf.····Okunma: 21 Şubat 2025 23:42 Gerçekten çok güzeldi.Yazarın ilk kitabı olmasına rağmen konusu olsun,karakterler olsun,dil ve anlatımı olsun gerçekten güzel bir şekilde işlenmişti.Alice ve Henry'e cidden bayıldım,başta birbirlerinden ne kadar nefret ediyor gibi görünseler de tatlı bir ilişkileri vardı yani içimizi ısıtacak türden samimi ve tatlış bir kitaptı bence.
Şimdi konusundan bahsedecek olursak 12.sınıfa giden Alice adlı karakterimiz Çin'deki Airington Lisesi'ndeki tek burslu öğrenci yani burası sadece zengin züppe veletlerin girebileceği ve alt sınıftan kişilerin girmesinin neredeyse imkansız olduğu çok prestijli ve sadece en iyileri kabul eden bir lise ve Alice de bunun istisnası.Buna rağmen Alice okulda en iyi notlara sahip ve okul birincisi.Ee pardon bir de Henry Li var tabii ki.Maalesef her sene bu birinciliği Henry ile paylaşmak zorunda kalıyor ve ondan gerçekten çook nefret ediyor.İkisi de birbirinden rekabetçi ve mükemmelmiyetçi.Özellikle Alice...yani asla düşük not almamış,zeki,çalışkan ve inek bir öğrenci.Sınıfındakiler ona Bilgi Makinesi falan diyor.Açıkçası şu an öyle olmamak için gayret göstersem de ortaokulda ben de tıpkı Alice gibiydim,yani aşırı gereksiz bir mükemmelliyetçiliğim(bu kelime ne kadar uzun ya)vardı o yüzden ona gerçekten çok ısındım ve çok sevdim.
Ve bir gün Alice ödül töreninde ailesinin okul masraflarını artık karşılayamayacağını ve başka bir okula gitmesi gerektiğini öğreniyor ve tüm hayatı altüst oluyor,bunun üzerine bir de ödül töreninden sonra aniden görünmez oluyor.Ve bilin bakalım bunu ilk kime anlatıyor?Tabi ki de nefret ettiği akademik rakibi ve düşmanı olan Henry'e."Herkesle samimiydim ama kimseyle arkadaş değildim."Kitapta da böyle açıklıyor bu durumu.Yani herkes seni tanıyor,okul birincisisin,bir şöhretin var ama yakın olduğun böyle bir durumu anlatabileceğin bir tane bile arkadaşın yok,gerçekten çok üzücü bir durum yaa.İşte o da Henry'nin yanına gidiyor görünmez olduğunda.
Bence Alice'in görünmez olması biraz normal karşılandı,yani Henry'nin odasına gidiyor ve çocuk bu durumu gayet normal karşılıyor açıkçası ben olsam Henry'nin çeyreği kadar bile sakin kalamazdım,sadece o da değil Chanel falan da bu duruma aşırı bir tepki vermiyor bence.Hatta Alice onu ikna etmek için "eğer yalan söylüyorsam Henry Li benden her konuda daha iyi olsun" dediğinde bence daha büyük bir şok yaşamıştı.Neyse buna çok takılmayalım.
İşte Henry'e bu görünmez olma olayını anlattıktan sonra birlikte "Pekin Hayaleti" adlı bir uygulama yapıyorlar.İnsanlar buraya gizli olarak Alice'e isteklerini söylüyor(şu kişiyi gizlice takip et,sınav sorularının cevaplarını gizlice al gibi)o da gerçekleştiriyor ve karşılığında yüklü bir miktarda para alıyor çünkü bu sayede okul masraflarını ödeyebilecek.
Yani genelde bu tür lise kitaplarında birkaç tane toksik,zorba karakter olur ama bunda yoktu,Alice'e karşı hepsi cidden çok iyiydi.Bir tek Jake vardı sanırım,pisliğin tekiydi ama Alice'le aralarında diyalogları olduğunu pek hatırlamıyorum.Yine de bence o olayda okuldan atılmalıydı yani bana üzerinde pek durulmadı gibi geldi fakat yaptığı şeyler birkaç günlüğüne uzaklaştırma alınıp geçiştirilecek şeyler değildi.Bu arada kitabın yaş sınırı bence 13 14 yaş üstü için uygun,biraz argo vardı onun dışında bi şey yoktu.
Biraz da Henry den bahsedecek olursak Taylor Swift hayranı,Yüzüklerin Efendisi okumuş(ya da izlemiş)Alice gibi okul birincisi olan tek kelimeyle harika bir karakter.Hiç kötü yanı yoktu ya,bir tane bile.Alice ile Bay Murphy'nin sınav kağıtlarını alacakları sırada Alice'in o odada sıkışıp kalması,sonra Henry'nin onu kurtarmak için bayılma taklidi yapıp yaralanması falan aşırı iyiydi.Aynı şekilde Jake'in odasına gizlice girdiklerinde de.Yani Henry'nin Alice için yapmadığı şey kalmadı ya.Adam bile kaçırıyorlardı birlikte jsjdhdj.
Açıkçası kitapta verilmek istenilen mesajı bayağı sevdim.Yani Alice dışındaki tüm öğrencilerin aileleri zengin.büyük bir şöhretleri var,her şey ellerinin altında,bir telefon aramasıyla istedikleri herhangi bir şeye sahip olabilirler.Ve asıl önemlisi aileleri tarafından hazırlanmış,önlerine hazır bir şekide sunulmuş onlar için pek de bir şey ifade etmeyen fakat Alice için belki de rüyasında bile göremeyeceği harika bir gelecek var ve bu gelecek için pek bir çaba harcamalarına da gerek yok yani.Fakat Alice diğer çocuklar için sıradan görünen bu gibi şeyleri elde etmek için gerçekten çok çabalıyor ve ne kadar çabalarsa çabalasın belki de diğer arkadaşlarının olduğu konuma asla erişemeyecek çünkü diğerlerinde olup da onda olmayan bir şey var:para.Yani hayat bu konuda çok acımasız bence ve yazarın da bu konu üzerinde durması hoşuma gitti.Tabii bu bir kitap ve büyük ihtimalle şu an alice henry'le birlikte dünyayı bile fethetmiş olabilir:)) ve ben şu an alice'in gerçekten mutlu ve tüm hayallerini gerçekleştirmiş olduğuna inanıyorumm
Bundan sonrası spoilerlı olacak
SPOILER
Ben Alice'in okuldan ayrılacağını hiç düşünmemiştim yaa.Yani yaptığı onca şeyden sonra okulda kalmayı başarır diye düşünmüştüm biraz üzüldüm bu duruma.
Bir de bu görünmezlik olayından son bölümlerde pek bahsedilmedi,yani sonuçta birinin aniden görünmez olması normal bir şey değil,sonlara doğru belki bundan biraz bahsedilir diye düşünmüştüm yani belki öğretmenlerinden birinde ya da teyzesinde falan da böyle bir şey vardı da sonradan ona da geçti gibi teoriler öne sürmüştüm ama hiçbiri doğru çıkmadı mlsf :(( Belki de asıl olay şuydu:Sonuçta Alice hep diğer zengin ve ünlü arkadaşları gibi olmak istiyordu,insanlar onu tanısın,ona saygı duysun,ilerde okuldan mezun olduktan sonra bile onu hatırlayıp ansınlar falan istiyordu ve bu kadar görülme arzusu içerisinde olunca da bu ters tepip görünmez olmasına yol açmış olabilir bence.Çünkü daha sonra bundan daha önemli şeylerin de olduğunu görüyor,mutlu olmak gibi...anın tadını çıkarmak,arkadaşlarıyla vakit geçirmek,ailesiyle huzurlu olmak gibi yani her şeyde en iyisi olmanın o kadar da önemli olmadığını fark ediyor ve rahatlıyor,özgür oluyor,Ondan sonra da bir daha görünmez olmuyor ve olmayacak bence.
Aklıma takılan bir şey daha var.Alice bir ara Bay Muphy'nin sınav yapacağını unutmuştu,baya şok geçirmişti,sınavda da pek bir şey yapamamıştı O SINAVDAN KAÇ ALDI YA NİYE BUNDAN HİÇ BAHSEDİLMEDİ SAYFALAR BOYUNCA SINAV SONUÇLARININ AÇIKLANMASINI BEKLEDİM YA AMA UNUTULDU GİTTİ sinirim bozuldu bu duruma.
Aklıma takılan bir şey daha varmış.Şimdi sanırım Çin'deki eğitim sistemi daha farklı çünkü Alice 12 ama son sınıf değil ben kitap boyu onu 17 18 yaşında falan diye düşünmüştüm ama daha küçük sanırım.
Son olarak bir şey söyleyeceğim.Henry'nin odasının kapısını hep açık bırakması detayı bence aşırı iyiydi.Çünkü kitabın en başından beri Alice odasına ilk gittiğinde falan bile kapısının açık olmasına dikkat çekilmişti.Ve bunun nedeni klostrofobisinin olmasıymış,açıkçası ben hiç dikkat etmemiştim bence çok akıllıca ve mantıklı bir detay olmuş.
Sanırım diyeceklerim bu kadar,kitabı kesinlikle tavsiye ederim,çook güzeldi,çok beğendim.Yazarın bu defa sahiden kitabını da merak ediyorum onu da alırım büyük ihitmalle.umarım diğer kitapları da kısa zamanda Türkçeye çevrilir.Buraya kadar okuduysanız teşekkür ederimm