2025 4. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2025 16:43
Merhaba yeni kitap incelememi, kitabın bende etkilerini ve kitap hakkında dusuncelerimi yazmaya çalışacağım..:) Kendinle savaşma sanatı. Alfred Adler’in psikolojik öğretilerine dayanan bir kitaptır. Yazarlar, insanın kendisiyle olan mücadelesini anlamlandırmak ve daha özgür bir yaşam sürmesini sağlamak için felsefi ve psikolojik bir yol haritası sunuyor. Kitap, Adlerian psikoloji temelinde bireyin kendi içsel çatışmalarını nasıl aşabileceğini ve özgüvenini nasıl geliştirebileceğini ele alıyor. Bireyin geçmişinden bağımsız olarak kendi yaşamını şekillendirebileceğini vurguluyor. Freud’un determinist yaklaşımına karşı, Adlerian psikolojinin savunduğu gibi, insanın geçmiş olayların etkisinde kalmak zorunda olmadığını, toplumda kabul görmek ve başkalarının beklentilerine göre yaşamak yerine, kendi değerleri doğrultusunda hareket etmenin önemini, insanların sıkça mutluluğu yanlış yerlerde aradığını, asıl mutluluğun kişinin kendini geliştirmesi ve başkalarıyla sağlıklı ilişkiler kurmasında yattığını vs. vs. Anlatıyor.. :) Kitap zaman zaman kendini tekrar eden bir anlatımla yazılmış. Adler psikolojisini popüler bir dille sunan ve bireyin kendi hayatına sahip çıkması gerektiğini vurgulayan bu kitap; Özgürlük, sorumluluk ve başkalarının beklentilerine göre yaşamanın zararları üzerine düşündürmesi açısından değerli buluyorum. Özellikle kendini sürekli yargılayan veya geçmişin yükünü taşıyan insanlar için faydalı olabilir. Ancak, kitabın bazı bölümleri fazla tekrar ediyor ve anlatımı zaman zaman basitleştirilmiş hissi veriyor. Adler psikolojisinin mutlak doğrular gibi sunulması da eleştirilebilecek bir nokta. Çünkü herkesin psikolojik yapısı ve yaşam deneyimi farklıdır. Eğer bireysel gelişim kitaplarını seviyorsan veya Adler’in fikirlerine aşinaysan, kitap hoşuna gidebilir. Ama çok derin psikolojik analizler bekleyen biri için yüzeysel kalabilir... Sevdiğim alıntılar: •Başkalarının beklentilerine göre yaşamak, kendi hayatını yaşamaktan vazgeçmektir. -alıntı, kitabın temel mesajlarından biri olan “kendi hayatını seçme özgürlüğü” fikrini özetliyor. Başkalarının onayını aramak yerine, kendi değerlerimize odaklanmamız gerektiğini hatırlatıyor. •Geçmişin seni tanımlamaz. Seni sen yapan şu anda aldığın kararlıdır. - Kitapta Freud’un geçmiş odaklı psikolojisine karşı bir duruş var. Adler’e göre, geçmiş yaşantılarımızdan etkileniriz ama onlara mahkûm değiliz. Geçmişin yükünü taşımak yerine, şu anki kararlarımızın geleceğimizi belirlediğini hatırlatıyor. •Kendi mutluluğundan sorumlu olduğunda, başkalarını suçlamaktan vazgeçersin. - Sorumluluğu dış faktörlere atmak yerine, kendi mutluluğumuzu kendimizin şekillendirdiğini fark etmemiz gerektiğini anlatan güçlü bir ifade. Bu alıntılar kitapta işlenen temel felsefeyi yansıttığını düşünüyorum. Özellikle bunlar paylaşmak istedim. Üstelik kitaptaki sevdiğim alıntılardı.. :)
Kendinle Savaşma SanatıIchiro Kishimi · Koridor Yayıncılık · 20192,533 okunma