·136 syf.····Okunma: 23 Şubat 2025 16:05 #Okudum
#Roman
#kitapcumhuriyetimileokuyoruz
#ruhumunaynasiileokuyoruz
Merhaba arkadaşlar,
Bugün sizlere Destek Yayınları'ndan çıkan, Psikiyatr ve Psikoterapist Aslı Aktümen'e ait, "BEŞ SES BİR SIR" isimli romanı tanıtmaya çalışacağım.
Çok sevgili okur; sadece kitap kapağı bile ne çok şey anlatıyor farkında mısınız? Yine bir kadın, ya da kadınlar, belki erkek şiddeti, aile içi de olabilir, kırgın, yılmış, bitmiş. Fotoğraf bu intibada. Artık feleğin hangi çemberinden geçtiyse. Aklınızda binbir senaryo. O gözler hele... Donuk, mutsuz, Mona Lisa sanki. Sırf o ifade, anlam ve hüzün karmaşasını merak etmek bile bu kitabı alma güdüsü oluşturuyor insanda. En azından bende böyle bir tutku yarattı. Beden dili nelere kadir. Bin söz israf etseniz, tek bir bakışın yerini dolduramazsınız. Gözlerin derinliği, içten içe çok yoruldum, tükendim, yolun sonuna geldim, çaresiz ve ümitsizim, bekliyorum halâ der gibi. Çığlık çığlığa kalmış bir yürek. Her zaman derim iyi bir kapak seçimi, kitabın içeriğini gösteren ana kapıdır. İp ucu verir, fikir oluşturup alıma teşvik eder. Lezzetli bir yemeğin sunumu gibi. Önce vitrin, sonra sahip olma isteği. Bu anlamda çok başarılı.
Seçilen isim de ha keza öyle. Beş karekter, bir sır var. Ece, Ali, Aysel, Bahar, Ada... Açılış Eceyle başlıyor.
Giriş cümlesi şöyle: Tesadüfler, insanın bilinmez kaderidir. Ne kadar uğraşırsan uğraş elini ayağına bağlar. Gözünü kör, dilini lâl eder... Kaderin en büyük kozu rastlantıdır. Sen en iyisi teslim ol!
Diyerek bizi uzun, yorucu, gizli bir bilinmezliğe sürüklüyor. Hikâyesi belki hepimize yakın. İki kadın bir adam ve onlardan olma iki kız çocuk. Bir aldanış, aldatış, bir tutucu aile, ihanet üçgeni, suçlu kim? Seven mi?Sevilen mi? Kimde huzur? Ali'nin karısı Aysel de mi? Yoksa sevgilisi Baharda mı?Ece Ayselden olma, Ada Bahardan olma iki evlat. Onların suçu neydi?Belki sadece doğmak. Yolun sonu mutlak kaderi kabulleniş. Aşk, sadakat ve rastlantılar. Aysel ihanete uğrayan, baskılanan, büyük ailede dışlanan, çocuğu olamayan, sözde kocasını anne ve babasına dolduran. Ali belki karısını delirten, ruh kanseri yapan. Ne de olsa çocukluk aşkı avukat Baharla yolları kesişmiştir artık. Aşk tüzgârları bir de onları delirtir. Esasında iyi adam, özü sözü bir. Zengin Ali. Hem yüreği, hem cebi dolu. Bahar yanlış yapan. Kalbine yenik düşen. Üstüne Adayı doğuran. Ece ve Ada iki kız kardeş. Ece düşman kardeşine, ağır hasarlı. Ada sakin, mutlu. Babası Ali ona göre ağabey. Babalığı Ece'nin ipoteği. Hırs ve pişmanlığın faturası belki de onu en fazla vurdu. Öfkesi bendini hep aştı. Sakinliği Ada'yı ileride uzman bir psikolog olmaya götürdü. Aysel, Ali, Bahar, Ece, Ada... Beşi birbirine bağlı kaderin sökük kazağında ilmekleri yakalamaya çalışan hayatın ağır işçileri. Ömürleri ördükçe sökülen yakasız, kolsuz hırka. Bitse de kimseye uymayan, yakışmayan.
"BEŞ SES BIR SIR" İnsan ruhunun duygu, düşünce, istek, kavga çözüm ve dönüm noktalarını çarpıcı bir dille ele alıyor. Hayata dair büyük bir sırra da ışık tutuyor. Aile bağlarının, anne baba olmanın, tesadüflerin ve insan psikolojisinin bilinmeyen yönlerini keşfetmek için muazzam bir eser.
Bu davette yerinizi en ön sıralardan alın derim.
Sen kendine her anlamda ne kadar değer verirsen, başkaları da sana o kadar değer veriyor. Sen kendini güzel bulursan güzelsin, öirkin bulursan da çirkin... Ama sıradan ve değersiz hissedersen, dünyalar güzeli de olsan nedense o değeri asla alamıyorsun kimseden! Değersizlik sanki bir koku... Hızlıca karşı tarafa bulaşıyor. (s. 57)
Asıl zenginlik ne kadar paran olduğu değildi. Onu nasıl kullandığındı. Yani gerçek zenginlik, paranı neye harcadığındı. Hayatını nasıl yaşadığın... (s. 32)
İyi adamlara mı, güvenilmez adamlara mı âşık olunur? Genelde piçlik yapanlara âşık olunur. (s. 109)