2025 7. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2025 02:19
Sevdiğini, aşkını ve en çok da verdiğin değeri göstermeliymişsin meğer sevdiğine; çünkü hayat beklemekle, her duyguyu kendi içinde yaşamakla geçirebileceğinden çok daha kısa. Belki de iletişimsizliğin getirebileceği sorunları en güzel anlatabilmiş kitaplardan biridir benim gözümde. Sevdiğine onu sevdiğini hissettiremedikten sonra, duygularını; düşüncelerini onunla paylaşmadıkça ondan nasıl beklersin seni anlamasını? Herkesin kafasının içinde neler dönüyor, ne gizler var kim bilir? İşte bu yüzden bir ilişkideki en önemli şeydir iletişim zira onun olmadığı yerde sevgiden de saygıdan da eser aranmaz. Genel olarak kitabın konusundan bahsedecek olursak, 16 yaşında gencecik bir kızın üzücü hikayesi; bir yandan da 41 yaşındaki bir rehincinin yalnızlığı ele alınıyor. Sevgisizliğin bir insanın psikolojisini bozabilecek hatta ve hatta onu ölüme götürebilecek bir şey olabileceği gözler önüne serilmiş. Dostoyevski’nin kalemi her zamanki gibi muazzam. Farklı hayatlardan, farklı düşüncelerden karakterleri çok güzel bir şekilde anlatmış. Ben özellikle de kitabın son sahnelerinden oldukça etkilemdim zira öyle güzel betimlenmiş ki o çaresizlik, sanki sokağın köşesinden olan biteni bizzat görüyor, hissediyor gibiyiz. Zaten oldukça kısa, okunması kolay bi eser. Tek oturmada keyifle bitirebileceğine inanıyorum. Dipnot: Kitabı okurken bir kadın olarak çok kez rahatsız olduğum cümleler okudum özellikle de ana karakterin bu denli bir kadını küçük ve kendi denginde olmayan biri olarak görmesi gibi. Ama kitabın sonu beni gerçekten etkilediği için bu rahatsızlığımı kitabın genel mesajının dışında tutmak istedim. Uysal Kız Fyodor Dostoyevski
Uysal KızFyodor Dostoyevski · Can Yayınları · 202310,8bin okunma