Geleceğe dair
2025 1. kitabı
Yazarın okuduğum ilk kitabı ve çok sevdim. Kitabın içeriği anlatış biçimi ve konusu gelecekte olabilecek olaylar hakkında ön bilgi verir gibiydi. Çünkü yapay zekanın günümüzde ilerlemesi ile insanlar insanlar ile arkadaş olacaklarına ellerinde bulunan telefon bilgisayar gibi teknolojik aletler ile daha çok iç içe ve teknolojik aletlerin varlıklarını daha çok sever haldeler. Kitabın konusuna geçersek:Teknolojinin ve yapay robotların geliştiği bir dünyada hemen hemen her çocuğun bir yapay arkadaşı var. Bu YAlar sahip oldukları çocukların gelişim düzeyleri belli bir evreye gelene kadar yanlarında bulunuyor(onlara arkadaşlık ediyor, onlarla konuşup dertleşebiliyorlar, onların odalarını düzenliyorlar kısa tabiri ile onlara her türlü destek veriyorlar) ve daha sonra onları atıyorlar. Klara da bunlardan biri yanına gelen josie'nin gelip seni alacağım demesi ile josie'yi bekliyor. Josie de sözünü tutup geliyor. Klara üstün yeteneklere sahip olan bir YA kendisini satışa sunan mağaza yöneticisi onun diğer YA lardan daha farklı olduğunu iyi bir ev bulacağını hep söylüyor. Klara josie'nin evine gittiğinde kendisine öğretilen şekilde josieye hastalığında sağlığında hep yardım ediyor. Hatta hastalığını atlatması için josie için çok önemli bir şeyini de feda ediyor. Bu feda etme, yardım etme, josie ile çeşitli aktiviteler yapma, josienin arkadaşları ile tanışma, gibi bir çok olayın yaşandığı kitap da klaranın kendi ağzından yaşadığı olayları anlatıyor. Çok fazla kitabın içeriğine girmeden üsten anlatmak istedim size. Güzel ve okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Yazar bana göre geleceğe bir mesaj vermiş olduğunu düşünüyorum. Bunların dışında benim aklımda kalan iki soru var:Bunlardan 1) Josie'nin ölümcül olan hastalığı ne? 2) Belli bir olgunluğa erişmiş olan çoçuklar neden o kadar bağ kurdukları YA ları bırakıyorlar?
Klara ile GüneşKazuo Ishiguro · Yapı Kredi Yayınları · 20212,164 okunma