2025 13. kitabı
Okunma: 26 Şubat 2025 18:40
Kitabı bitirdim ama ne yazık ki beni pek tatmin etmedi. Kitabın atmosferi etkileyici olsa da anlatısı fazlasıyla kopuk ve belirsizdi. Olay örgüsünün nereye gittiğini anlamakta zorlandım, karakterin yaşadığı dışlanma ve geçmişi hakkında verilen ipuçları ise bana yetersiz geldi. Yazar, bilinç akışı tekniğini ve dolaylı anlatımı tercih ederek karakterin zihnindeki bulanıklığı yansıtmak istemiş olabilir. Fakat bu, romanın esas derdini anlatmasını zorlaştırmış. Okuyucu olarak karakterin iç dünyasına girmekte zorlandım; bir noktadan sonra olayların nereye varacağını anlamak yerine sadece anlatıcının tekinsiz ruh hâli içinde kaybolduğumu hissettim. Kitabın en güçlü yanı atmosferiydi. Soğuk, kasvetli ve yabancılaştırıcı bir dünya kurmuş olması anlatıcının içsel karmaşasıyla örtüşüyordu. Ancak bu atmosferin gölgesi o kadar baskın ki anlatının kendisi silikleşmiş. Sürekli bir şeyler olacakmış gibi bir gerilim hissi var ama sonunda hiçbir şeyin tam anlamıyla açığa çıkmadığını görmek hayal kırıklığı yarattı. Sonuç olarak, İtaat Etütü benim için zorlayıcı bir okuma deneyimi oldu. Dilsel açıdan başarılı ama konu bütünlüğü ve netlik açısından eksik buldum. Soyut anlatımları sevenler için ilginç olabilir ama daha güçlü bir hikâye bekleyenler için pek tatmin edici değil.
İtaat EtüdüSarah Bernstein · Domingo Yayınevi · 2024668 okunma