Bazen hayatta bazı yol ayrımları vardır. Bu noktalarda aldığımız önemli kararlar gelecekte hayatımızın şekillenmesine neden olur. Mesela hangi üniversitede okumak istediğimiz, hangi mesleği seçeceğimiz, kiminle evlenecegimiz gibi. Aldığımız her karar diğer seçeneklerden vazgeçtiğimiz anlamına gelir aynı zamanda. Öğretmen olmayı seçtiysek doktorluktan vazgeçeriz. Bir kişi ile hayatımızı birleştirmeyi seçtiysek evlenme potansiyelimiz olan diğer insanlardan vazgeçeriz. İşte bu gibi yaptığımız tercihler kimi zaman bizi hayatımızda çok keyif alarak yürümediğimiz yollara götürür. Bunun her zaman geri dönüşü de vardır ama bazen o gücü kendimizde bulamayız. İşte Böyle Oldu, hayatla ilgili bu sorgulamayı ele alan bir eser. Karakterimizin kendisinden yaşça büyük olan Alberto ile tanışması onun kendi hayatındaki yol ayrımı olur. Daha önce hiçbir erkeğin ona ilgi göstermediğini okuduğumuz karakterimiz aslında Alberto'dan hoşlanmaktan ziyade onun ilgisinden hoşlanır. Ancak her yol ayrımına geldiğinde geriye dönmeyi değil yolculuğuna hayatında büyük değişikliklere yol açacak Alberto'yu ekleyip devam etmeyi seçer. Onunla evlenir. Evlendikten sonra öğretmenlik mesleğini bırakır ve eve kapanır. Alberto ile ilişkileri de evlilikten sonra değişmeye başlar. Alberto sadece kendini düşünen, bencil, vurdumduymaz bir adamdır. Kitapta bir kadının bencil bir erkek için kendi hayatından vazgeçişini, kendini ona adamasını, bu halinden mutlu olmasa da hayatını değiştirecek ufak bir adımı bile atacak gücü kendinde bulamamasını, Alberto'nun onun hayatında nasıl büyük bir değişikliğe yol açtığını, adım adım onu nasıl birine dönüştürdüğünü okuyoruz.
İtalyan edebiyatına ait bu kitabı çok keyif alarak ve dersler çıkararak okudum. Bence herkesin özellikle de her kadının okuması gereken bir eser. Yazarın tarzını ve konu seçimini o kadar beğendim ki diğer kitaplarını da okuma listeme ekledim. Okumayı düşünenlere şimdiden keyifli okumalar dilerim.