···Okunma: 02 Mart 2025 10:09 Bana bu kitap hakkında tek bir cümle söylememi isteseydiniz şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirdim: Kesinlikle okunması gereken bir kitap.
Kitabın hacmi çok fazla olmamasına rağmen, ele alınan konu son derece sistematik ve kapsayıcı olarak aktarılmış. Peki kitap ne anlatıyor? Öncelikle kitabın metis yayınları tarafından 'antikapitalist hareket için kılavuzlar dizisi'nde basılmış olduğunu söylemeliyim. Bu sebeple ilk başta LGBT hareketinin siyasi konumda nerede olduğu ve sol siyasetin bu hareketi ne derece desteklediği ya da karşı koyduğu eleştirel olarak tartışılıyor. Ve bu sayede dünya genelinde genel bir çerçeve çiziliyor.
Bu çerçeve çizildikten sonra ise LGBTİ bireylerin tarih içerisinde konumlandığı noktalar şaşırtıcı biçimde ortaya konuyor. Şaşırtıcı olmasının sebebi aslında homofobi ve transfobinin günümüz dünyasına ait bir hastalık olması. (Sürpriz bozmamak adına yalnızca şunu söyleyebilirim, şaman kültüründe şamanların genellikle trans ya da interseks bireyler olduğunu biliyor muydunuz? Bu kişilere şifacı ve ruhani gözlerle bakılmış tarih boyunca.)
Bunun yanısıra "medeniyet" dönemine gelindiğinde tüm ülkelerin, LGBTİ'nin kendilerinden olmayan ve düşman oldukları ülke ya da gelenekten kendilerine "bulaştığını" ifade etmeleri aslında hiç de şaşırtıcı değil. Batı bunun medeniyetten uzak kültürler tarafından yaygınlaştırıldığını savunurken, Afrika'da ise beyazların sapkınlığı olarak adlandırılmış. Amerika'da komünistlerin özelliklerinden biri olarak adlandırılırken, Rusya ise bunu Batı'nın sapkınlığı olarak ele almış. Ve bu kitap içerisinde tane tane ve basit bir dille okuyucuya aktarılmış.
Bunun yanı sıra LGBTİ bilimsel ve dinsel referanslarla da incelenmiş. Tarihi olarak bilimin ve dinin geçtiği noktalar olabildiğince açıklayıcı ve kronolojik olarak sunulmuş. Bu sebeple kitap konu hakkında başucu kitabı olmaya aday bir kitap. Konu hakkında önyargılarınız varsa da okuyun, LGBTİ haklarına ilginiz varsa da. Bir şekilde bu kitabın birçok bilinmeyeni kafanızda netleştireceğini düşünüyorum.
Keyifli okumalar