Kuyucaklı Yusuf İncelemesi
2025 2. kitabı
Okunma: 02 Mart 2025 20:02
Sabahattin Ali’nin 1937 yılında kaleme aldığı ve yayımladığı ilk romanıdır. Romanının kahramanı Kuyucaklı Yusuf’u Aydın Cezaevi’nde kaldığı sırada tanımış, romanında da gerçek adıyla yer vermiştir. Roman Yusuf’un bir köyde ailesinin katledilişine şahit kalmasıyla başlar. Nazilli kaymakamı Selahattin Bey kimsesiz kalan küçük Yusuf’un haline acır ve onu evlat edinir. Yusuf kaymakamın o zaman henüz bebek olan kızı Muazzez ile birlikte büyür. Diğerlerine göre daha sakin ve içine kapanık bir çocuktur Yusuf. Ancak Muazzez ile derin bir bağ kurarlar. Muazzez yalnız onun dediklerini yapar, onun sözünü dinler. Yusuf ise yalnız Muazzez’le iken gülümser. Zaman geçer Muazzez genç bir kız Yusuf’ta genç bir delikanlı olur. Ancak Şakir Muazzez’i Yusuf’a karşı adeta hırs yapmıştır. Kaymakam ise Şakir’in babası Hilmi Bey’e borçlanır. Yusuf babasının borçlarını ödemek için arkadaşı Ali’den borç alır. Ali’de karşılığında ondan Muazzez’i ister. Yusuf kabul eder ve babasının borcunu öder. Ancak Muazzez Yusuf’a duygularını açar. Hisleri karşılıklı olmasına rağmen Yusuf Ali’ye söz verdiği için Muazzez’le konuşmaz. Şakir hırsı uğruna bir düğünde Ali’yi öldürür. Bunu fırsat bilen Yusuf ile Muazzez kaçar ve evlenirler. Kaymakam onları tekrar evlerine getirir. Ardından kaymakam vefat eder. Yusuf evine birkaç kuruş getirebilmek için tahsildarlık yapmaya başlar. Bu evliliği başından beri onaylamayan ve Yusuf’u kızına layık görmeyen Muazzez’in annesi Şahinde Hanım, Yusuf uzun yolculuklardayken kızına alır ve Hilmi Beylerin evine götürmeye başlar. Muazzez’i sürekli sarhoş ederek yoldan çıkarmaya başlarlar. Yusuf karısının eskisi kadar masum olmadığını ve bir şeyler olduğunu anlamaya başlar. Gittiği yerde çok hastalanır, iyileşir iyileşmez apar topar evine döner. Evindeki manzarayla karşılaşınca belinden silahını çıkarıp her tarafa ateş eder. Daha sonra karısını kucağına alır ve atına atlar. Sabaha karşı Muazzez can verir. Yusuf fark eder ki Muazzez sol omzumdan yaralanmış ve kanlar içinde kalmıştır. Bu kadar zorluğa rağmen Yusuf ve Muazzez’in birbirlerini sevmeye devam etmesi ve kendini hiçbir yere ait hissetmeyen Yusuf’un Muazzez’in yanında huzur bulması çok anlamlıydı bana göre. Birbirlerinden başka kimse yoktu çünkü hayatlarında. Muazzez yaşına göre çok olgun bir karakterdi. Yusuf ise geçmişinin izlerini taşıyordu üzerinde. Muazzez ondan korktuğunu söylüyordu ona çünkü Yusuf’un henüz daha çocukken anne ve babasının ölüsünü görmesi onda büyük bir travma bırakmıştı ve bu onun davranışlarını etkiliyordu. Yusuf’un defalarca cenazeye şahit olup, kaymakamın vefatında bile hiçbir tepki vermeyip sevdiği kadın kollarında can verince mahvolduğunu okuduğumda çok canım yandı. Ancak buradaki en büyük suçlunun Şahinde olduğunu düşünüyorum. Muazzez’i o hale getirip tüm bunlara sebep olan o idi bana göre. Kızına ve damadına destek olsaydı Yusuf’unda o kadar gözü dönmezdi. Bu kitabında da Sabahattin Ali’nin etkileyici betimlemelerini aynı zamanda anlaşılır ve sadece bir dil kullanmasını çok sevdim. Tüm duygular yoğunlukla kaleme alınmıştı. Sonuç olarak kesinlikle tavsiye edeceğim ve okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Kuyucaklı YusufSabahattin Ali · Olimpos Yayınları · 2019210,5bin okunma