Tek adam
2025 3. kitabı
Okunma: 03 Mart 2025 01:21
"Bu milletin en büyük talihsizliği Atatürk'ü anlamamış olmasıdır." Atatürk'ü anlamak için okumak, araştırmak ve tefekkür etmek gerekir. Yaptıklarını, sözlerini, eserlerini ve düşüncesini iyi bir şekilde irdelemek gerekir. Türkiye'ye, komşularına ve dünyaya bakmak gerekir. Ne yazık ki bunu yapan kişi sayısı çok azdır. Dolayısıyla insanlarımızın çoğu Atatürk'ü anlamadı. Kıt ve kulaktan dolma bilgilerle bir konu hakkında fikir beyan edilmez. Atatürk'ü araştırmak ve anlamak öyle bir gün, bir ay ya da bir yıl işi değildir. Belki de bir ömürdür. Ama bir yerden başlamak gerekir. Ve başlangıç için "Tek Adam" çok uygun bir eserdir. Tek Adam üç ciltlik bir biyografidir. Üstelik Atatürk'ü görmüş bir yazarın kaleminden. Şefket Süreyya Aydemir "Kadro" Dergisinin yazarlarındandır. Kadro Dergisi Yakup Kadri Karaosmanoğlu öncülüğünde 1932 ile 1934 yılları arasında yayınlanan bir dergidir. Şevket Süreyya Aydemir Kadro Hareketi adına Atatürk için konferans vermiştir. Atatürk ise onu taktir eden bir yazı kaleme almıştır. Dolayısıyla bu eser o dönemi yaşamış bir yazarın kaleminden çıkmış olması bakımından çok değerlidir. Tek Adam'ın biraz hacimli olmasına aldanmamak lazım. Çünkü eser roman tadında akıp gidiyor. Bir roman okuyorum sandım. Çok sade anlaşılır ve akıcı bir kitaptır. Sizi asla sıkmayacaktır. Ben çok beğenerek ve keyif alarak okudum. Bu eserle Şevket Süreyya Aydemir'i tanımış oldum. Kesinlikle çok mükemmel ve usta bir kalemdir. Tek Adam, Mustafa Kemal'in doğumundan ölümüne kadar bütün hayatını kapsamaktadır. İlk cilt doğumundan Mondros Mütarekesi'ne kadar olan kısmı, ikinci cilt Samsun'a Çıkış'tan Mudanya Ateşkes Antlaşması'na kadar üçüncü cilt ise Lozan Konferansı'ndan ölümüne kadar olan kısmı kapsamaktadır. Hayatındaki bütün askeri, siyasi ve toplumsal olayları anlatmaktadır. Şevket Süreyya Aydemir verdiği bütün bilgilere kaynak göstermektedir. Yani tarafsız olmaya çalışmıştır. Bence büyük ölçüde de bunu başarmıştır. Zira Mustafa Kemal'i bütün yönleriyle göstermiştir. Mizacıyla, alışkanlıklarıyla, huylarıyla, hoşlantılarıyla, bakış açısıyla, başarılarıyla, başarısızlıklarıyla, istekleriyle o tamamen bir insan. Ama lider bir insan... Tek Adam Atatürk hareketini anlamak açısından bence son derece önemli bir eserdir. Atatürk'ün fikir hayatı, inkılapları, inkılapların ruhu, amacı ve altında yatan sebetleri anlatmaya çalışmıştır. Zaten bir hareketin ruhunu ve amacını anlamadan hareketi anlamamız mümkün değildir. Özellikle hastalığı, son günleri ve ölümü kısmında duygulanmadım desem yalan olur. Mesela Savarona Yatı için: "Seni bir çocuğun oyuncağını beklediği gibi bekledim. Meğer bana hastane olacakmışsın." diyor. Kısacası çok mükemmel bir başyapıt. Şevket Süreyya Aydemir'i ve Tek Adam'ını gerçekten çok başarılı buldum. Herkese tavsiye ediyorum. İyi okumalar diliyorum.
Atatürk
Tek Adam - Cilt 3Şevket Süreyya Aydemir · Remzi Kitabevi Yayınları · 20201,683 okunma