···Okunma: 04 Mart 2025 05:41 Aydınlanma çağının en önemli düşünürlerinden biri olan Voltaire, yalnızca felsefi ve politik eserleriyle değil, aynı zamanda keskin zekâsını ve mizahını ustalıkla kullandığı hikâyeleriyle de tanınır. Hikâyeler Kitabı, onun kısa anlatılar aracılığıyla felsefi düşüncelerini ve toplumsal eleştirilerini dile getirdiği bir derlemedir. Bu kitap, bireyin özgürlüğünü, aklın üstünlüğünü ve dogmalara karşı eleştirel bir bakışı savunan Voltaire’in edebi gücünü gözler önüne serer.
Kitapta yer alan hikâyeler, genellikle absürt olay örgüleri, alaycı üslup ve çarpıcı sonuçlarla dikkat çeker. Voltaire, bu hikâyeler aracılığıyla dinsel bağnazlık, feodal düzenin çarpıklıkları, otoriter yönetimlerin adaletsizliği ve insan doğasının zaafları gibi konuları işler. Ancak bunları kuru bir ders verir gibi anlatmaz; aksine, keskin bir ironi ve mizahi bir dille okurun ilgisini çeker. Beni de etkileyen bu tarafı oldu zaten.
Örneğin, Zadig adlı hikâyesinde, karakterin başına gelen talihsiz olaylar üzerinden kader ve özgür irade gibi felsefi kavramlar sorgulanır. Beyaz Boğa adlı hikâyesinde ise dini mitlerin ve geleneklerin eleştirisi öne çıkar. Voltaire’in en ünlü hikâyelerinden biri olan Micromégas, bir bilimkurgu anlatısıdır ve insanoğlunun evrendeki yerini sorgulayan bir hiciv örneğidir bu anlamda.
Voltaire’in üslubu son derece akıcı ve eğlencelidir. Kısa cümlelerle ve sade bir anlatımla, derin felsefi düşünceler bile kolayca anlaşılır hâle getirilir. Yazar, doğrudan bir didaktik tavır takınmak yerine, olayları ve karakterleri kullanarak okuru düşünmeye teşvik eder. Özellikle ironi ve hiciv kullanımı, Voltaire’in anlatısını farklı kılan önemli bir unsurdur.
Bu hikâyeler, yalnızca eğlenceli metinler değil, aynı zamanda dönemin toplumsal ve siyasi yapısını sert bir şekilde eleştiren eserlerdir. O dönemi yakından tanımak adına da net yazınsal çalışmalardır. Voltaire, fanatizmi ve cehaleti eleştirirken, akılcı düşünceyi ve bilimsel yöntemi yüceltir. Otoriteye karşı sorgulayıcı bir tavır geliştiren yazar, sadece 18. yüzyıl Avrupa’sına değil, tüm insanlık tarihine ışık tutan mesajlar verir ki tabiki anlayan için.
Hikâyeler Kitabı, hem edebi hem de felsefi açıdan büyük bir değer taşıyan bir eser. Voltaire’in mizahi ve keskin anlatımı, okuru hem eğlendirir hem de düşündürür. Günümüzde bile tazeliğini koruyan bu hikâyeler, bireysel özgürlük, adalet ve akılcılık gibi evrensel değerleri savunan herkes için okunmaya değer niteliktedir ki insanoğlunun problemlerinin hiç değişmediğini de apaçık bir göstergesidir.
Eğer düşündürücü ama aynı zamanda eğlenceli hikâyeler okumak istiyorsanız, Hikâyeler Kitabı tam size göre! Tavsiye ederim, pişman olmazsınız.