2025 4. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2025 16:49
Natalya Petrovna, zengin bir malikânede yaşayan, evliliğinin rutininde sıkışmış, melankolik ve huzursuz bir kadın olarak karşımıza çıkar. Genç oğlunun idealist öğretmeni Aleksey’e duyduğu ani ve tutkulu bağlılık, onu içsel bir kaosa sürükler: Aşkın saflığı ile toplumsal statü, evlilik sadakati ve yaşının getirdiği tabular arasında bocalar. Bu duygusal karmaşa, malikânedeki diğer karakterleri de etkiler; genç ve masum Vera’nın Aleksey’e ilgisi, Natalya’nın kıskançlık ve pişmanlık döngüsünü tetiklerken, kocası Arkadiy’in kayıtsızlığı ve yaşlı âşık Rakitin’in umutsuz sadakati, ortamı gerilimle doldurur. Turgenyev, doğal diyaloglar ve sessiz bakışlarla ördüğü sahnelerde, karakterlerin bastırılmış arzularını, ikiyüzlü nezaketlerini ve çaresizliklerini adeta bir ressam inceliğiyle betimler. Kır evinin dinginliği ile iç çekişmelerin kaosu arasındaki tezat, dönemin aristokratik yaşamının yapaylığını ve insan ruhunun sınırlara isyanını vurgular. Sonunda, Natalya’nın trajik kabullenmesi ve Aleksey’in uzaklaşması, toplumun dayattığı kuralların bireyi nasıl yalnızlaştırdığını ve özgür iradenin bedelini sert bir melankoliyle yansıtır. Turgenyev, bu eserinde insanın evrensel yalnızlığını, tutkunun geçiciliğini ve sosyal maskelerin ardındaki kırılganlığı unutulmaz bir şiirsellikle anlatır.
Köyde Bir AyIvan Turgenyev · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2021333 okunma
1.265 Gösterim