Spoi içerir sevgilerleee..
2025 15. kitabı
Okunma: 05 Mart 2025 23:47
Matt Haig; Goodreads'de 2020 yılının en iyi kurgu kitabı seçilen Gece Yarısı kütüphanesi'nde bizlere 'mükemmel hayat' olmadığını vurgulamak istemiş. Hangi tercihleri yaparsak yapalım hayatın hiçbir dönemi kusursuz geçmeyecek. Her hayat olumuyla birlikte olumsuzluklar da barındırıyor ve bize yaşadığımız hayata pozitif bakmamızı sağlamak istemiştir. Matt Haig , “Pişmanlıklarını telafi etme şansın olsaydı, bazı konularda farklı davranır mıydın?” diye fısıldıyor bizlere. Acaba farklı kararlar versek, bunun yansımaları nasıl olurdu? Telafiler, vazgeçişler, pes etmeler ya da gerçekleştirilen hayaller… Hayal de olsa bana ihtimalleri bile güzel hissettirdi. Biraz spoi vererek içeriğini anlatacak olursam son zamanlarda Nora Seed sıkıntılı günler yaşamaktadır ve onun üzerinden hayatın içinden tecrübe dersi verilmek istenmiş, insan hayatında inişli-çıkışlı dönemleri olmuştur. Her insan bazen olumsuzluklarla karşılaşır bazı durumlarda ise talihi yaver gider. Beklenmedik zamanlarda sürprizlerle karşılaşılabilir. Eser, Nora'nın başına gelen çeşitli zorluklar karşısında gösterdiği tepkiler üzerine yoğunlaşmıştır. Farklı kariyerler, farklı eşler, farklı arkadaşlar, farklı şehirler arasında gidip gelen Nora’nın aklı sorularla dolar ve mutluluk sadece önemli sandığımız seçimlerde mi gizli diye sorgulatıyor bizlere? Yanlış giden her detayın sorumlusu gerçekten biz miyiz? Bu düşüncelere kapılırken Bayan Elm(kütüphaneci), her zaman onun en büyük destekçisi olmuştur. Nora yaşama isteği ile gerçek hayatına döner ve kendini yatağında ölümle burun buruna halde bulur. Böyle sonlanan kitapta insanın en büyük öğretmeni kendi hayatı olduğu vurgusu yapılmış ve eserin sonunda yapılan mücadeleler sonucunda mutluluğa ve amaca ulaşılabileceği mesajı verilmiştir. Eserin dili gayet açık ve sadedir ve kitapta bolca felsefi söz ve alıntı bulunuyor. Basit bir yazım ile yazılmış ama bu basitlik olumsuz değil aksine size rahatça düşünme, sorgulama imkanı verecek ölçüde olmuş. Kendi hayatınıza dışardan bakmak için iyi bir araç olabilir. Bir de biraz kurgu seviyor olmanız lazım tabii ki, yok sevmiyorsanız hiç bulaşmayın biraz ütopik yerleri olabilir :))
Gece Yarısı KütüphanesiMatt Haig · Domingo Yayınevi · 202598,2bin okunma
1.430 Gösterim