Ya matematik edebi bir tür olsaydı?
2025 5. kitabı
Fransız matematikçi Cedric Villanı’nın severek okuduğum matematik ve edebiyat(özelde şiir) benzerliği üzerine yazılmış bu deneme kitabında matematik severlere bir başka bakış açısı sunuluyor. Edebiyat çoğumuz için bir kaçış yeridir. Neden edebiyat? Sorusunun cevabını yazarlar vermiştir ve vermeye devam ediyorlar. Ancak bu sorunun matematik bağlamında özellikle yapısal anlamda cevabını bu kitapta bulabilirsiniz. Matematiğin özünde kavram yaratmak vardır. Ve tanımlar çok önem arz eder. Tanımlama işlemi belli başlı önermelerin kabulüyle başlar ve siz yeni bir evren yaratırsınız. Bu evren kendi bağlamında tutarlılık içerir. Örneğin eliptik geometride üçgenin iç açıları ölçüleri toplamı 180’den büyüktür. Yazar ya da şair de kelimelerle yeni bir gerçeklik yaratır. Matematik yapısı gereği tabiri caizse matematikçiyi bir şaire çevirir. Yazar sürekli bunu vurgular. Özellikle Henry Poincaré’ın tecrübelerinden ve kendi deneyimlerinden yola çıkarak bizi o pencereden bakmaya itecek kanıtlar sunar. Oulipo akımının öncülleri yazarlardan örneklere yer verir. Okumanızı öneririm
Deneme, İnceleme
Bilimin Şiir Hali MatematikCedric Villani · Ketebe Yayınevi · 202326 okunma