Puan vermedi·112 syf.····Okunma: 07 Mart 2025 00:00 nietzsche'ye baslangic olarak adlandirabilecegim bir kitap. zira, yaygin eserlerine kendi kaleminden yorumlamalar getirmistir bu kitabinda.
daha once uzerine dusunmedigim 'dinlenme yolunu secmek' konusunu dusunce dunyama sokmustur. onumuzdeki zamanlarda kendimi sorguya cekecegim bu konuda.
ayrica, 'dar kafali aydin' tanimlamasini lugatima kazandirmistir.
okurken altini cizdigim notlari burada toplamak isterim. iyi okumalar.
"
- putlari (ki benim için “ülküler” demektir) devirmek -zanaatım asıl bu benim.
- bir kafa ne denli dogruya dayanabilir, ne denli dogruyu goze alabilir?
- fisildanan sozlerdir firtinayi getiren; guvercin ayaklariyla gelen dusunceler yonetir dunyayi.
- daha kendi kendinizi aramamisken beni buldunuz. boyledir tum inananlar; inancin degeri azdir bu yuzden.
- hep ogrenci kalan insan, ogretmenine borcunu kotu oduyor demektir.
- rastlantıyla her zaman başa çıkabilirim; hazırlıksız olmalıyım, kendi kendim olmam için. “insan” denen çalgı nasıl bir çalgı olursa olsun, nasıl uyumlanırsa uyumlansın, ondan dinlenebilir bir şeyler çıkaramazsam, hastayım demektir.
- acımanın aşılmasını soylu erdemlerden sayıyorum.
- kadın öç güdücüdür; başkasının acısına karşı duyarlığı gibi, bu da zayıflığından gelir.
- benim insan sevgim, başkasının duygusunu paylaşmakta degil, paylastigim duyguya katlanabilmektedir.
- göz alıcı insanlardan sakının!
- kimi insan öldükten sonra doğar.
- polonyalılar için boşuna islav ırkının fransızları dememişler.
- öç ardından koşan bir kadıncık yazgıyı bile dinlemez, yıkar geçer. kadın erkekten ölçülmez derecede daha kötüdür; daha akıllıdır da. bir çeşit yozlasmadir kadinda iyilik...
- gerçek kadın dediğin var gücüyle direnir hak denen şeye karşı; cinsler arasındaki o bitmez savasta ilk yer hiç tartışmasız onundur zaten doğal olarak.
- o tüyler ürpertici saçmalık: sevginin “çıkar gö-zetmez” bir şey olması gerektiğine varıncaya dek... insan kendi kendine sağlam bir dayanak olmalı, iki ayağı üstünde korkmadan durabilmeli; başka türlü sevemez yoksa. kadınlar da pekiyi bilirler bunu: o çıkar gözetmeyen, o nesnel erkekler vız gelir onlara.
- “bir kadın nasıl iyilestirilir , kurtarılır” sorusuna verdiğim yanıtı biliyor musunuz? insan ondan bir çocuk edinmelidir. kadın çocuksuz edemez, erkek bir aracıdır yalnız.
- zerdüşt iyinin ilk psikologu, -dolayısıyla- kötünün de dostudur.