·142 syf.····Okunma: 27 Şubat 2025 00:00 Birbirimizle çok iyi anlaşıyoruz. Ben onu istediği yere gitmesi için salıveriyorum, o da beni istediğim yere götürüyor.
İlksöz: Eşeğimle birlikte düştük yollara, güzelliği bulalım diye.
Şair Juan Ramon Jimenez doğduğu topraklara geri döner. Yoldaşı, arkadaşı, dostu, eşeği Platero ile Endülüs kırlarında dolaşır. İnsanları, çocukları, doğayı, hayvanları, tüm gördüklerini aktarır. Çoğunlukla her biri bir sayfayı geçmeyen anlatılarda ozan kimliği öne çıkar.
Jimenez'in gezintisi, yüzyıllar öncesinin Don Kişot'unu çağrıştırır. Önsözde de değinildiği gibi Cervantes'in Don Kişot'u cesaretin peşindedir ama Jimenez dostu Platero ile güzelliğin peşinde dolaşır durur.
İçe huzur veren, insancıllığı öne çıkaran bir metin. Belki de doğaya kaçıp temizlemek lazım iç dünyamızı, kafamızın içini, dedirten bir okuma oldu. Jimenez, kitabı çocuklar için yazdım dese de varsın olsun, ister büyüyen ve içi kirlenen bizlere bir ferahlama olur ister içinizdeki büyümeyen çocuğa sunar mutlu edersiniz onu. Ölmeden önce okunması gereken 1001 kitap içinde deyip ilginizi arttırayım. Meraklısına tavsiyemdir. Sağlıcakla. Kitapla.
Sonsöz:
Bir gün kendimi bu kuyuya atarsam, bil ki kendimi öldürmek için değil, yıldızları daha hızlı koparmak için yapacağım bunu.