Beyaz dikenler üstünde yürüyorum
2024 21. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2024 23:30
Günümüzde ekonomik, siyasal ve kültürel alanlarda kurucu olan Batı medeniyeti, aydınlanma çağı ile birlikte pragmatik bütün unsurları zorunluluk ilkesiyle birleştirerek yaşamsal pratik alanların tamamını hegemonyası altına almıştır. Bu üstünlüğüne sadece ortaçağın karanlık hayaletiyle hesaplaşarak değil, merkeziyetçi bir yaklaşımla kendisi dışında var olan medeniyetlerin, halkların ve toplulukların varlıklarını bloke ederek, kesintiye uğratarak ulaşmıştır. Antropolojik alana sürüklediği ötekini mitsel hafızasına yaptığı müdahalelerle tarihin dışına itmiştir. #antiemperyalist söylemin en güçlü kuramcılarından olan FANON gerek Siyah Deri Beyaz Maskeler' de gerekse Yeryüzü Lanetlileri adlı eserlerinde Batı'nin üstünlüğü ile şekillenen, katmanlaşan bu BEYAZ dünyanın kabuğunu kırmayı ve ontolojik sorunlar yaşayan renkli insanı yeniden tarih sahnesine çıkarmayı denemiştir. Klinik bir psikiyatr olan FANON bu tecrübesi sayesinde renkli insanın uğradığı kesintileri, nevrozları ve benliğin geri çekilmelerini yakından inceleyerek var olmanın zorluğunu hatta imkansızlığını "akıldışılığa sarılarak" telafi etmeye çalışmıştır. FANON insanlığın çift başlı bir narsisizmin etkisinde kaldığını belirterek evrensele olan arzusunu da "Başka insanların arasında yanlızca insan bir insan olmak istiyordum" diyerek belirtmiştir. Gerek Hegel ve Freud ile gerekse sartre 'nin geçerli olan kuramlarını esnetmeye çalışarak renkli insana var olma mücadelesi kazandırmaya çalışan FANON, kuramsal çözümlemesinde renkli insanı da eleştirisinden muaf tutmamıştır. Çok farklı FANON okumalarının olduğu günümüzde, postkolonyal teorinin kurucuları arasında sayılmakla kamusal dolaşımda olmaya da devam edecektir.
Felsefe ve Düşünce
Siyah Deri Beyaz MaskelerFrantz Fanon · Metis Yayınları · 2020690 okunma