·224 syf.····Okunma: 08 Mart 2025 09:22 İsrail sorununun ortaya çıkış sürecini anlatarak giriş yapılan kitapta orta Doğu’daki gelişmeler, İsrail’in resmi kuruluşu ve ardından yaşanan savaşlar aktarılarak sonraki yıllarda meydana gelecek olayların temeli özetlenmiş. Bu kısım fazla detaylı olmasa da konu hakkında bilgi edinebiliyorsunuz.
Kitabın asıl konusuysa Arap ülkeleri ve İsrail’de meydana gelen toplam dört suikast. Suikaste uğrayan liderlerin kısa özgeçmişleri, siyasi kariyerleri –Filistin-İsrail konusundaki politikaları yeterli bilgi edinecek kadar ayrıntılarıyla aktarılmış. Özellikle liderlerle yapılan suikastların arka planı genelde pek anlatılmaz. Kimler yönlendirdi, nasıl bir hazırlık yapıldı gibi asıl ilgi uyandıran konular kamuoyuna pek yansıtılmadığı için bunlar pek bilinmez. Faysal’ı öldüren yeğeninin, Kral Abdullah’ı öldüren terzinin ve Ritzhak Rabin’i öldüren öğrencinin arkasında kimler vardı sorusu cevapsız.
Bunlarla beraber Arap ülkelerindeki monarşik yapının siyasete yansımaları, farklı düşünen aile bireyleri arasındaki çatışmalar ve tüm bunların İsrail sorununa yansımaları da arka planda yer tutuyor.
Genel olarak beğendiğim bir kitap oldu. Çok detaya inmeden İsrail sorunu ve Arap ülkelerinin tutumları hakkında bilgi edinilebilecek bir kitap.