2025 23. kitabı
Okunma: 09 Mart 2025 01:48
Selamlar Selamlar Selamlarrrr Şey düşünüyorum artık "askeri kurgu" okumadığım gün karanlıktayım ben bence. Evet kitabımız askeri bir kurgu. Özellikle kitabın isminin ben bu denli manidar bu kadar anlamlı olacağını düşünmemiştim. (Kitabın içerisinde ismin neden sebep geldiği yazıyor okuyun lütfen ) Şimdiye kadar diğer okuduğum askeri kurgulardan farklı bir özelliği vardı kitabın yorumumun ilerleyen kısımlarında belirteceğim bunu. Şimdilik gelelim kitabımızın konusuna; Narin, isminin anlamını dibine kadar taşıyan genç bir kadındır. Çok sevdiği kocasının şehit haberi ile sarsılır. (Farklı olarak gördüğüm kısım buydu çünkü şimdiye kadar hiçbir askeri kurguda ana karakterin şehitliği işlenmemişti benim okuduklarım içerisinde) Ve tam bu şehit haberinin üzerine hamile olduğunu öğrenir. (Sevinse mi üzülse mi garibim ya ) İlk 100-150 sayfa boyunca Narin'in yaşadığı sıkıntıları, başına gelen belaları, buna rağmen ayakta durma çabasını okuyoruz. Küçüklüğünde babasının yokluğuyla sınanmış, büyüdükten sonra sevdiği adamın yokluğuyla sınanmış, ve hala annesi var olmasına rağmen annesini hiç hissetmeyen bir kadın ama içerisinde küçük bir kız çocuğu okuyoruz diyebilirim. (Özellikle annesinin kızına davranış biçimi beni mahvetti okurken sinir krizlerine soktu.) kitabın ilk yarısında Narin'in ayakta kalma mücadelesini okurken aynı zamanda kocası Hakan'la geçmişteki tanışma şekilleri, beraber yaşadıkları olaylar, güzel anlarına da şahitlik ediyoruz. ( Kimseye gülmeyen bir adam küçücük bir kadına baş eğip kahkahalar atan bir adama dönüşüyor. Hakan'ı okumak inanılmaz bir keyifti ama bana yetmedi çünkü daha çok Narin açısından okuduk olayları ve ben Hakan karakterini daha çok okumak daha çok hissetmek isterdim.) Velhasıl Narin kendisine memleketinden uzakta bir hayat kurar. Aradan dört yıl geçer, ikiz çocuklarını büyütmüştür, tek başına hem anne hem baba olmaya çalışmaktadır aynı zamanda da kocasının yokluğunu her zaman hissetmektedir. Çalıştığı şirketin ödül törenine gittiği akşam, olduğu mekana bir saldırı düzenlenir. Ve hiç olmayacak şekilde Narin kocasının aslında şehit düşmediğini, yaşadığını gözleriyle görür. (Koskoca dört yıl be ben helak oldum okurken ) Kitabı ana hatları anlattığıma göre daha fazla detaya inmeyeceğim. (Ağır spoi olur bunlar) Ama kitap öyle bir noktada bitti ki çok çok kötü ya asla Narin'in yerinde olmak istemezdim. Bu kadının çilesi bitmiyor arkadaşlar ben ona inanıyorum artık. Ve ve veeee biliyorsunuz yan karakteri sevdamı kitabın başından beri Halit ve Hilal ikilisini okumayı çok istiyorum ikinci kitapta bunun sinyalini vermiş yazar dehşet merak ediyorum ikiliyi. Askeri kurgu sevenlere gönül rahatlığı ile tavsiye ederim ama daha çok dram ağırlıklı, hüzün dolu bir kitap olduğunu bilerek okuyun derim. İlgisini çekenlere şimdiden keyifli okumalar dilerim. Not: Kitapta şairlere yapılan atıflara bayıldımmm.
Gölgesiz 1Sibel Akcan · Pukka Yayınları · 2025149 okunma