Puan vermedi·540 syf.····Okunma: 11 Şubat 2025 10:28 Kitap, 1930’ların sonlarında Amerika’nın Büyük Buhran döneminde geçen bir hikayeyi anlatır. Ana karakter Joad ailesidir. Ekonomik buhran, toprak kaybı, çiftliklerin kapanması ve toprağın kuraklık nedeniyle verimsizleşmesi, Joad ailesinin ve benzer diğer çiftçilerin yaşamlarını zorlaştırmıştır. Bu durum Joad ailesinin Oklahoma’dan Kaliforniya’ya (batıya) göç etmelerine sebep olmuştur. Kitap, Joad ailesinin yaşadığı zorlukları, umutları, mücadelelerinin yanısıra, aynı zamanda kapitalizmin ve sanayileşmenin yaratmış olduğu adaletsizlikleri, sınıf farklarını ve sömürü ilişkilerini de gözler önüne serer.
Joad ailesinin yolculuğu, hem bir umut hikayesi hem de acı bir toplumsal eleştiridir.
John Steinbeck kitaplarını okuyup da sevmeyen yoktur diye düşünüyorum en azından benim için bu böyle. İşçi, emek bu kavramlar benim için oldukça önemli ve yazar kitapta bunu ustalıkla ele almış. Kitabın başından itibaren bastırmış olduğunuz duygularınız ne yazık ki kitabın son sayfasında yerini gözyaşlarına bırakacaktır. Ben hala son sayfanın etkisinden çıkamıyorum.
Yazardan daha önce hiç kitap okumamış olanlar için başlangıç kitabı olarak Fareler ve İnsanlar kitabını önerebilirim, Gazap Üzümleri biraz daha ağır gelebilir. Ama muhakkak okunması gereken kült bir eser.