Mediha Hanım Ölmek İstiyor
"Zaman hayatımızdan ne çok şey süpürmüştü. En çok da neşemizi..."
Eskilerin aranan şarkıcısı Mediha Hanım şimdilerde 80 yaşlarında, herkese borcu olan, evden dışarı çıkmayan ve can dostu İsmet ile birlikte yarı aç yarı tok yaşamaya çalışan biridir.
Bir gün hiç beklemedikleri bir anda telefon çalar ve telefondaki kişi bir süre sonra evlerine gelip ona beklenmedik bir teklifte bulunur. Bu duruma önce çok şaşıran ikili daha sonra sevinçten ne yapacaklarını bilemez.
Fakat kendilerini öyle şeylerin içinde bulurlar ki nasıl bu hale düştüklerini bir türlü anlayamazlar. Davetten davete, partiden partiye, maceradan maceraya koşturur durur artık bu iki arkadaş.
Artık her şeyden yorulan ve ölmek isteyen Mediha Hanım en sonunda öyle bir plan yapar ki... Ama planın sonu istediği gibi olmayacak ve yine beklemek zorunda kalacaktır.
Ahhh Mediha Hanım ahhh... Güleyim mi, düşüneyim mi yoksa haline üzülüp hüzünleneyim mi bilemedim aslında. Sanırım hepsini bir arada yaşattın bana. Hedefe giden yolda her şey mübahtır anlayışına sahip bir kadın. İstediği hedefe ulaşıyor, yıllarca zirvede kalıyor ve sonra bir anda her şey tepetaklak oluyor ve dibi görüyor. Hem de ne görmek derinlerde resmen kayboluyor. Geçmişe olan özlemi, pişmanlıkları, yaşayamadıkları ve en önemlisi de parasızlık işin içine girince insan kaç yaşında olursa olsun istemediği şeyleri de gözünü karartıp yapabiliyormuş.
2024 Don Kişot İyi Edebiyat Ödülü finalisti olan bu kitap gerek mizahi dili gerekse sürükleyici anlatımıyla mutlaka okunması gereken kitaplardan biri.
Madem bu kadar arabeskten uzaktık, şimdi penceremden baktığımda bile tek gördüğüm neden sadece arabesk? Yollar arabesk, otobüsler, mağazalar, cafeler, haller, konuşmalar, yaşantılar. Her yer su katılmamış arabesk...
İnsanların pek çoğunu kuyuya benzetirim, içlerine girdikçe diplerine çekilir, derinlerine indikçe boğulursun.
Para cehennemde kazanılıyordu, ucubelere ilişmeden olmuyordu ve onlar her yerdeydi. Kalbimde bir ateş vardı, ellerim buza kesmişti. İyi değildim, hiç iyi değildim.