2025 21. kitabı
#Yıldızlardan Gelen Haber (Sidereus Nuncius); Galileo Galilei'nin yazmış olduğu bir bilim kitabıdır. Galileo; 1564-1652 yılları arasında yaşamış İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçidir. Savunduğu görüşleri nedeniyle engizisyon tarafından yargılanan Galileo'nun dalalet suçu işlediğinden şüphelenilmiş, hem yazdıklarından caymaya zorlanmış hem de hayatının geri kalanını ev hapsinde geçirmeye mahkum edilmiştir. Kilisenin Aristoteles'in dünya merkezli teorisinin aksine güneş merkezli teoriyi savunmuştur. Rönesans'ın bilimsel devrimine büyük katkıda bulunan bilim insanına "gözlemsel astronominin babası', 'modern fiziğin babası' ve 'bilimin babası' gibi isimler verilmiştir. Kitaba gelecek olursak; 13 Mart 1610 tarihinde Venedik'te basılmış eserin Latinceden Türkçe'ye yapılmış ilk çevirisidir. Galileo'nun 20 Kasım 1609 ve 02 Mart 1610 tarihlerinde Ay, Jüpiter (uydularıyla birlikte) ve çıplak gözle görülemeyen diğer gök cisimleri üzerine yaptığı gözlemlerini içerir. Kendi geliştirdiği dürbün vasıtasıyla Jüpiter'in etrafında eşit olmayan aralıklarda ve periyotlarda inanılmaz bir hızla dönen, kimsenin bilmediği ve Galileo'nun 'Medici Yıldızları' ismini verdiği dört gezegende yaptığı gözlemleri içermektedir. Bunları kitapta şekillerle gösteriyor, Jüpiter'in dört uydusunun konumlarını, hareketlerini ve değişimlerini gün gün gözlemleyerek raporluyor. Galileo, Ay'a dair yaptığı gözlemlerde Aristotelesçi yaklaşımın aksine Ay'ın yüzeyinin Dünya'daki yeryüzü şekillerine benzer yapısıyla kusurlu bir gök cismi olduğunu ortaya koyar. Eser; büyük yankı uyandırır ancak kilisenin tepkisini çeker ve ev hapsiyle sonuçlanacak Galileo-Engizisyon çatışmasının fitilini ateşler. Bilim kitaplarına ilginiz varsa, kuvvetle tavsiye ederim.
Yıldızlardan Gelen HaberGalileo Galilei · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202255 okunma