2025 2. kitabı
Okunma: 14 Mart 2025 23:54
Bir kitabı nadiren ikinci kez okurum. İkinci kez okuduğum kitaplardan biri. İlk okuduğumda tavsiyeleri kısmen yapmıştım. Düzenli kazancınız yoksa, bol miktarda borcunuz var ve de önceliğiniz borçlarınızı ödemekse tavsiyeleri uygulamak pek de mümkün olmuyor. Gelelim tavsiyelere; *Şişkin cüzdan onu dolduracak akıntı yoksa mutlaka boşalır. *Kazancının daha azıyla yaşamayı öğren. *Güvenli ve küçük bir gelir, risk almaktan daha iyidir. *Tecrübesiz kişilerden tavsiye alma. *Her şeyin bir sınırı vardır. Sınırını aşan şeyleri hedefleme. Hedeflediğin şeyleri başarma konusunda iradeli ol. *Çalış, çalış ve daha çok çalış. *Kazancının bir kısmını birikim için kendine borçlusun. Çünkü sende bir gün yaşlanacaksın. Peki, beş kuruşu olmayanlar ne yapsın? **Keseni dolgunlaştır. (Cebine giren her kuruşun onda birini birikim için ayır. Hiçbir koşulda ayırdığın paraya dokunma.) **Harcamalarını kontrol et. (Bir liste yap. Almak istediklerine, yapmak istediklerine, harcamak istediklerine yönelik. Önceliği elzem olanlara ver ve bütçeni aşan her kalemin üstünü çiz.) **Paranı çoğalt. (Paradan para kazan. Önce biriktir, sonra yatırım yap. Paradan para kazan derken gidip de kumar oyna demedim sana, sakın ola ki kumar oynama, her zaman kaybedersin.) **Yatırım yapmadan önce, tehlikeleri bil, riskli adımlar atma.(Uzman kişilerden bilgi al.) **Kendi evini al. (Bir toprak parçasının mutlu edemeyeceği kimse yoktur. Neticede ordan geldik oraya gideceğiz, diyor Kötü yerlere yüksek kiralar ödeyip, bir de ev sahibiyle ne zaman davalık olacağım diye düşünmek zorunda kalmazsın.) **Yaşlandığın zaman gelirin için bir garantin olsun. (SGK primini öde, diyor) **Önce küçük, sonra büyük ve somut hedefler belirle. (Önce ağacın tepesine çık, sonra yıldızları düşünürsün.) **İşin konusunda ne kadar çaba harcarsan, ne kadar çok şey bilirsen o kadar kazanırsın. (Daha fazla öğren, daha fazla ödüllendiril.) **Ödeyemeyeceğin şeyleri alma. (Kredi kartındaki para senin değil, bankanın) **Senin için önemli olan insanlara yardım et. (Borç ver ama kime borç verdiğini bil, diyor.) **Başarmak istediğin şeye karar ver. Kararlı, istikrarlı ve özgür ol.(Birikim yapacağım diye cimrilik abidesi olma, diyor) Kil tabletlerde ne yazıyordu? ***Refah içinde yaşamak amacıyla kazancının 1/10'unu biriktirmek için kenara koy. ***Kazandıklarının 7/10'unu ev için harca(kıyafet, yiyecek, eğlence..) Daha fazlasını harcamamaya özen göster. Ödeyemeyeceğin şeyleri alma. ***Kazancının 2/10'unu ile borcunu öde. Bu da son olsun; ****Satın aldığın her şeyi peşin olarak öde. (Ama iyi bir pazarlık yapmayı da ihmal etme) Veeee zenginliğe atılan son adım; İstediğin parayı biriktirdikten sonra kârlı bir kullanım alanı bul! (Bulduktan sonra da biriktirmeyi bırakma, diyor özetle.)
Babil'in En Zengin AdamıGeorge S. Clason · Sola Unitas · 20215,8bin okunma