2025 10. kitabı
Aristo ve Dante’yi seviyorum. Onların aşkına aşığım. Cassandra söylediğinde, Ari bunu acayip tatlı bulmuştu. Bunu sevdiğini bildiğim icin rahatlıkta söyleyebilirim, onların aşkına aşığım! Aristo, bize bolca kendinden bahsediyor. Gey olduğunu kabullenmeye, bir erkeği sevmenin ne demek olduğunu anlamlandırmaya çalışıyor. Dante’yi sevmek çok güzel, bir o kadar da zor. Dante’ye aşık olmaya bayılıyor ve bir o kadar da korkuyor. Ari artı Dante aşk demekti fakat aynı zamanda da zorluk demekti. Aristo Mendoza’nın hayatı bir daha asla kolay olmayacak. Fakat yüzleşmeyi öğreniyor. Ari cesur olduğunu düşünmese de, “güzel olan” tüm sıfatlardan kimliğini sıyırıp, kendini önemsizliğine inandırsa da gördüğüm en cesur insanlardan biri. Evet, Dante haklıydı. Dante’nin ona niçin aşık olduğunu anlamak hiç zor değil. Keşke hayatımda bir Aristo’m olsaydı. Aristo’nun abisi ile görüşmesinin olumsuzluğu çok gerçekti. Bazı insanlar kötüdür işte, sadece kötü. Bazı insanları tanımanız hoş değildir; kardeşiniz bile olsa. Fakat yine de onları tanıdıysanız, tanımanız gerekiyordur. Kötü insanlar bu dünyada varlar ve bir gün hepimiz, Aristo kadar zorlu yollardan geçmeyecek olsak bile onları tanımak zorunda kalacağız. Hayatla yüzleşmek zorunda kalacağımız gibi. Babasını kaybettikten sonraki düşüncelerini okumak beni çok yordu. Ağlamaktan başım ağrıdı, gözlerim şişti. “Ah Aristo, keşke sana sarılabilseydim. Hiçbir sey söylemeden, sadece rahatça ağlayabileceğin bir omuz olabilseydim.” diye düşündüm. Aristo’nun hislerinin ve duygularının tüm karmaşıklığına rağmen, onları bu kadar sade ifade etmesini seviyorum. Bu noktada, biraz karakterlerle konuşmak istiyorum. Aristo Mendoza, 600 sayfa boyunca kendini fark etmeni bekledim. Evet, babanı anladın. Babanı sevdin. Dante’yi sevdiğini kabullendin. Dante’yi sevmeyi sevdin. Arkadaşlar edindin. Arkadaşlarını sevdin. Gey olduğunu, bir erkekten hoşlanmanın ne demek olduğunu bile bir noktada kabullenmeye başladın. Baş etmek zor olsa da, bununla savaş veriyorsun. Fakat kendini fark etmen çok daha uzun bir yolculuk olacak. Ne kadar harika bir insan olduğunun farkına varman, uzun bir yolculuk olacak. Yeni Ari’yi sevdiğini biliyorum. Yine de o Ari’nin henüz tüm potansiyelinin farkına vardığını düşünmüyorum. İyi bir kartograf olmak için ise kendini çizmekle başla! Kendi sırlarını hâlâ tam olarak keşfedebilmiş değilsin. Fakat bunu Dante ile birlikte keşfedeceğini biliyorum. Bir yerlerde, bu keşfi sürdürdüğünüzü biliyorum. Evrendeki en tatlı çocuksun Aristo Mendoza ve seni seviyorum! Dante, Aristo’yu bulduğun için teşekkür ederim! Törpülemen gereken özelliklerinin farkında olmanı seviyorum. Yine de seni sen yapan özelliklerinin de bunlar olduğunu bilmeni daha çok seviyorum. Harika ailelerin harika çocukları. Anne babandan ben de çok hoşlanıyorum Dante. En çok da senin gibi bir çocuğu yetiştirdikleri için. Son olarak Liliana Mendoza, GERÇEK BİR KRALİÇESİN. Gerçek bir kraliçesin AMAN ALLAHIM seni çok çok seviyorum sana biat ediyorum. Keske senin gibi biri öğretmenim olsaydı şu hayatta. Güzel öğretmenler tanıma fırsatım olduğu için iyi bir öğretmenin ne demek olduğunu pek anlamıyor değilim fakat senin gibi birisiyle hiç karşılaşmadım. Hapisteki çocuğunun ne olduğu beni ilgilendirmiyor, nasıl birisi olmayı seçtiği de. Çünkü görüyorum ki senin yetiştirme tarzınla o çocuğun bir zerre alakası yok! Bir kadını, ki lanet Bernardo onun bir kadın olduğunu bile kabullenemiyorken, yumruklarıyla öldüren o çocuk senin çocuğun da, o kadının mezarını ziyaret ederek ona bir buket bir mektup vererek yeni bir isim bahseden, bir kadın ismi bahseden çocuk senin çocuğun değil mi? Harika bir kadınsın, Bay Mendoza seninle evlenebildiği için kesinlikle kutsanmış bir adam, my Allah onu seviyormuş. Fakat böyle dediğim için alınmayın Bay Mendoza, kaldı ki alınmak bir yana bu söylediğimle övüneceğinizi kesinlikle biliyorum. Senin için çok mutluyum fakat çok üzgünüm. Çok, çok üzülüyorum. 57 yaşında vefat ettigin için çok üzülüyorum. Savaştaki genç ruhlar için senelerce üzülecek bir adam olduğu için, Aristo gibi mükemmel bir çocuğun babası olduğu için, onunla anlaşmanın yollarını bulmaya çalıştığı için seni çok seviyorum ve tam bulduğunda, Ari’den ayrılmak zorunda kaldığın için, çok üzülüyorum. Yine de, bir yerlerde onu izlediğini, Bayan Mendoza’yı izledigini ve ikisiyle de gurur duyduğunu biliyorum. Dante ile gurur duyduğunu, dostun Sam’e müteşekkir olduğunu biliyorum. Cassandra, başta hakkında düşündüğüm kötü şeyler için özür dilerim. Abini kaybettiğin için de çok üzgünüm. Emma, senin için de çok üzgünüm. Ari ve Dante’ye verdiğin olgunun tablosu için teşekkür ederim. Her nedense, bu tablonun onlara güç vereceğini düşünüyorum ve tablonun her yıl birinde kalma sözlerine sadık kalacaklarına inanıyorum. En sonunda, kendi evlerinin baş köşesine asacaklar. Susie ve Gina, Aristo ile arkadaşlık ettiğiniz için teşekkür ederim. Ayrıca Gina, cesaretini takdir ediyorum! Kesinlikle harika birisin. Sana hayranlık duyuyorum. Son olarak, yeniden; Aristo ve Dante, sizin birbirinizi taşıdığınız gibi, ben de sizi kalbimde taşıyacağım! Birbirinizi hep çok sevin, evrenin size ihtiyacı var. Yazarın AIDS salgınına, ırkçılığa, insan olmaya, gaylere, eşcinselliğe bu kadar sade bir dille bu denli güzel bir şekilde değinmesini çok beğeniyorum. 15 yaşında (bu kitapta 17), kendini keşfetme çabasındaki bir gencin sesi olmak ve bu işi böylesine güzel bir biçimde yapmak… harika bir kalemi var! Bize Aristo ve Dante ile tanışma fırsatı tanıdığı için minnettarım.
Aristo ve Dante Dünyanın Sularına DalıyorBenjamin Alire Sáenz · Dex Kitap · 2022610 okunma