2025 16. kitabı
İlişkiler 5.0 The Kitap Yayınları 'dan Elyakim Kislev kaleminden, çevirisini ise İrem Hattat yaptığı güzel bir kitap. Son yılların en tartışmalı konuları yapay zeka ve sanal gerçekliğin ilişkilerimizi nasıl etkilediğini biliyor musunuz? Kitapta teknolojinin, tarih boyunca insan ilişkilerini nasıl şekillendirdiğini anlatılıyor. Peki ilişkilerimiz tarih boyunca nasıl mı şekilmiş? Toplum 1.0'da atalarımız avcılık-toplayıcılık ile ilişkilerini başlattı. Hayatta kalma hedeflerine odaklandılar. Bu nedenle cinsiyet ve ilişkiler konusuna daha esnek oldular. Toplum 2.0'da tarımsal teknolojik gelişmeler sayesinde insan yerleşik hayata geçti. Bu yapı aile mülklerini oluşturdu. Toplum 3.0'da sanayi devrimi ile birlikte insanlar fabrikaların olduğu yerlerde yaşamaya başladı, kırsal alandan metropollere göç başladı. Büyük ailelerin bir arada yaşaması son bulup artık çekirdek aile meydana geldi. Toplum 4.0'da modern bilgisayarlar yaygınlaşmaya başlamasıyla toplum bilgiyle dolup taştı. Bilgiçağı 20.yüzyılın ortalarında damgasını vurmuş olsa bile halen günümüzde yani toplum 5.0 ile örtüşmektedir. Bilgi teknolojisi çoğaldıkça bireysellik ön plana çıktı, çekirdek aile daha az merkezi hale geldi yani insanlar daha çok bireysellik ve bekarlığa yöneldiler.. Toplum 5.0'da ise insan-yapay zeka ilişkileri insan-insan dostluklarına benzemeye başladı. Yani süper akıllı toplum. Bir sonraki aşama Yapay zekaya karşı bir şeyler hissetmek ve yapay zeka tarafından duygusal olarak anlaşılabilineceği öngörülmektedir. Bu kitap, yalnızca geçmişi ve günümüzü analiz etmekle kalmıyor, aynı zamanda geleceğe dair bir vizyon ve ilginç öngörüler de sunuyor. Kitapta en dikkat çekici nokta, yazarın ilişkilerin zamanla nasıl evrildiğini ele alması ve gelecekte neler olabileceğini tartışması. Ve bunları araştırma verileri, uzman görüşmeleri ve kapsamlı deneysel araştırmaların sonuçlarıyla ile ortaya koyması. Yapay zekanın ve sanal dünyanın duygusal hayatımıza nasıl etki edeceğini keşfetmek isteyenler için özellikle önerilebilir. Teknoloji insan ilişkilerini güçlendiriyor mu, yoksa bizi yalnızlaştırıyor mu? Bir robot veya yapay zeka ile duygusal bağ kurabilir misiniz?
İlişkiler 5.0Elyakim Kislev · The Kitap Yayınları · 20246 okunma