2025 25. kitabı
Anıların İzinde-Hıfzı Veldet Velidedeoğlu Çorum/Çukurören Köyü ve Köse Dağı tasvirleriyle başlayan sımsıcak bir ailenin hayatı Çorum üzerinden devam ediyor; tarihi binaları, yapıları, cami ve medreseler, döneminin ilerisindeki kanalizasyon sistemi, hamamları, şifalı kaplıcaları, ormanları, yeşilliği, Kızılırmak, bakırcılığı, linyiti, pirinci, nohut dolayısıyla leblebisi, Alacahöyük ve Boğazköy gibi Hititlerden kalma antik şehirlerini anlatır. Anlatı 1910 yılında başlar ve yazar çocuk yaşta çok sevdiği annesini kaybeder, ilk büyük acısıdır Çocukluk oyunları, Çorum'da tarım ve hayvancılık, şadırvan ve türbeler, Alevilik inancı, gelenek ve görenekler, hayata dair dersler, sürgün yeri olarak Çorum (Hüseyin Cahit Yalçın, Refik Halit Karay), doğal afetler, Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı'nın toplumsal yansımaları, yeme içme alışkanlıkları, Yozgat Lisesi'nde geçen yıllar (1915-19), Yozgat Lisesi'nin geçmişi, medrese-mektep ikilemi Ankara, Konya, tekrar Ankara, sonra Kayseri ve Trabzon'da devam eden lise yılları, arada Çorum/Alaca'da tahrirat memurluğu (1.5 ay), Trabzon Lisesi Müdürü Ali Canip Bey, lise bitince önce İstanbul sonra da Ankara ya tekrar geliş, yıl 1922 TBMM'de ikinci kez memurluk, Cumhuriyet döneminin yenilikleri, Ankara'daki sosyal yaşam, halkın durumu, İstiklal Mahkemeleri'nin yapısı, devrimler, İÜ ve AÜ hukuk fakülteleri yılları, Avrupa yılları, İsviçre,'de bulunduğu dönem, evlilik, 1930 Paris seyahati, Fransa şehirlerinden izlenimler, Berlin'deki öğrencilik dönemi, Almanya'nın siyasi yapısı ve sorunları , seçimler, otomobil yarışları, doğu-× uçağı, Rusya seyahati, komünist rejime dair tespitler, Odesa, Moskova ve Leningrad şehirlerinden izlenimler, 1939 yılında üniversite öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen Avrupa seyahatinin günce şeklinde anlatımı (Bükreş, Varşova, Berlin, Münih, Viyana, Budapeşte, Begrad, Selanik, Atina), Hitler yönetiminin Almanya'daki etkileri, 2. Dünya Savaşı sonrası üniversitelerin özerkliği anlayışı, akademik kariyerinin detayları, Demokrat Partili yıllar, 1942 yılında Üniversite Haftası kapsamında Elazığ seyahati ve izlenimler, Üniversite Haftası kapsamında 1955 Trabzon ve Rize gezileri ile izlenimleri, Uludağ izlenimleri, dağ ve orman tutkusu bu kapsamda Batı Karadeniz ormanları ve Abant Gölü, yabancı bir şirket ile Türk Devleti arasındaki hukuki uyuşmazlığı çözmek üzere 1948-49 yıllarında Roma, Zürih ve Paris'e gerçekleştirdiği seyahatlerden izlenimler, 1947 yılında Anadolu'ya gerçekleştirdiği gezi kapsamında Sinop ve Hopa izlenimlerini okur okuyucu. Genel olarak kronolojik bir sıra izlemekle birlikte ara ara konu başlığına göre sapmalar görülmektedir anlatıda. Oldukça bilgilendirici, öğretici ve Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarına ışık tutan, vatan sevgisini yüreğinde taşıyan, memleket sevdasıyla yaşamış bir akademisyenin dolu dolu hayatını okudum. Ben çok keyif aldım, sizlere de kuvvetle tavsiye ederim. Keyifli Okumalar Dilerim.
Anıların İzinde (2 Cilt Takım)Hıfzı Veldet Velidedeoğlu · Remzi Kitabevi · 19779 okunma