Puan vermedi·128 syf.····Okunma: 19 Mart 2025 18:12 Peyami Safa'nın Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, bana sanki bir insanın iç dünyasını avuçlarına alıp gösteriyormuş gibi hissettirdi. Ana karakterin yaşadığı fiziksel acılar, ruhunda açılan yaralarla öylesine iç içe geçmiş ki, bazen hangisinin daha ağır olduğunu ayırt etmek zorlaşıyor.O, isimsiz bir gençtir ve hikâye boyunca sadece onun gözünden dünyayı görürüz. Bu isimsizlik, karakterin evrenselliğini artırır; çünkü onun yaşadığı acı, yalnızlık ve hayal kırıklıkları birçok insanın hissedebileceği duygulardır. Böylece okuyan kişi rahatça kendini onun yerine koyabiliyor.Hastane koridorlarının kasveti, doktorların soğuk yüzleri ve ameliyat korkusu, sadece bir hastalık anlatısı değil, aynı zamanda bir insanın hayat karşısındaki kırılganlığının da ifadesi.
Kitap boyunca anlatıcı, çocuk yaşta ama yetişkinlerin bile zorlanacağı bir acıyı ve yalnızlığı omuzlarında taşıyor. Annesinin çaresizliği, hastalığının gölgesinde belirsizleşen aşkı ve umudun tükenişi, insanın kendini sorgulamasına yol açıyor. Özellikle aşkın çaresizliği, insanın içini burkan bir tema. Nüzhet’e duyduğu hisler, bir yandan ona tutunmaya çalışırken diğer yandan onun erişilmezliğini kabul etmesi, belki de hepimizin bir noktada hissettiği duygulara ayna tutuyor.
Romanın dili, betimlemeleri ve psikolojik derinliği
sadece bir hastalık öyküsü olmaktan çok daha fazlası. Aslında bu kitap, insanın varoluş sancılarından, toplumun dayattığı güçsüzlük algısından ve hayatın bazen ne kadar adaletsiz olabileceğinden bahsediyor. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu sadece bir roman değil, içsel bir yolculuk gibi. Acıyı, yalnızlığı ve umudu iliklerine kadar hissettiren bir anlatım.