2025 6. kitabı
Okunma: 19 Mart 2025 20:09
Türkiye'de siyasal İslamcıların gündelik politikaya ciddiyetten yoksun bir şekilde, Rodos ve 12 Adalar konusu bu konuya bağlı olarak Lozan Barış Müzakereleri hakkında konuşmadan, yaşanan tarihi süreci iyi okumalı, dönemin şartlarınıda göz önüne alarak ona göre konuşmalılar. Tabi "ben ekonomistim" diyebilme cesaretini gösteren bir kişi " ben tarihçiyim " de diyebilir... Neyse o ayrı konu. Ben bu eserde özellikle Rodos ve 12 Ada'nın Osmanlı Devleti öncesi ve sonrası ile ilgili tarihi sürecini öğrendim. İttihat ve Terakki iktidarının ve Cumhuriyetin kurucu babası Atatürk ' ün ve silah arkadaşlarının bu konuda özellikle Lozan Konferansında ne kadar zor bir konu ile karşı karşıya kaldıklarını fark ettim. Adalar konusunu okurken ve üzerine düşünürken, acaba dedim; Osmanlı Devleti dış politikada Arap coğrafyası, Trablusgarp ve Bingazi için siyasi, askeri enerjisini Kuteybe Bin Müslim'in soydaşları için israf etmeseydi. Ve önceliğini Anadolu'ya ve Rodos ve 12 Adalar 'a veya Balkanlar'a verseydi. Tarihin seyri daha farklı olabilirdi.
Atatürk Konferansları 2Kolektif · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 19915 okunma