Dilin Afetleri
2025 9. kitabı
Merhaba Gazali’nin İhya-u Ulumid-din adlı eserinin Dilin Afetleri kısmının kitaplaştırılmasıyla oluşturulmuş bir eserdir. Eserden önce yazardan bahsedelim. Zamanının bir çok tartışmasını da kazanmasıyla ünlü olan Gazali’yi hep merak etmişimdir. Celal Şengör’ün bile zekasına hayran olduğu bir Müslüman ilim adamı ve alimdir kendisi. Pamuk ateş deneyiyle sebep sonuç arasındaki bağlantıya kendi yorumunu getirmesi beni etkileyen diğer bir özelliğidir. 240 sayfadan oluşan oldukça akıcı bir kitap. Ben iki günde bitirdim. Kitap ağırlıklı olarak Peygamber efendimizin hadisi şerifleri, ona çok yakın olan sahabeler ve Dört halife’nin konuyla alakalı söylemlerinden oluşuyor. Kitabı iki cümleyle özetlemek gerekirse; “Dil serbest bırakıldığında kişiyi belaya sürükler. Sükut eden kurtulmuştur. (sav)“ der. Ama bundan kasıt aslında insanları konuşmaktan men etmek değildir. Gıybet, dedikodu gibi hususları o kadar detaylı ve örneklendirerek veriyor ki burada şu konuştuğum gıybet değilmiş diyorsunuz. Dinimin sınırlılıklarını daha iyi kavradım. Nefsimi hesaba çektim. Kitapta yazılanların yarısı aslında bildiğim şeyler, ama insanlar bildikleri şeyleri unutur hayatın hengamesinde nefsinin esiri olur. Bu kitap kalplerimizin temizlenmesi dilimizin arınması için bir fıskiye görevi görüyor. O yüzden kitaplıklarımızda bulunması yılda en az bir kere okunması gereken bir kitap olarak görüyorum. Kendimize sürekli hatırlatmamız gereken şeyler yazılı. Kitapta yazılanların hepsi çok değerli olmakla birlikte sosyal medya ve diğer platformlarda bu kitabı baya abartarak anlatanlar oldu. Bunların bir kısmı muhafazakar kesim olduğu için konuya çok farklı bir yerden yaklaşılacağını düşündüm. Ama kitap tahmin ettiğim gibi ele almış konuyu. Yani demem o ki abartı, mübalağa etmeye gerek yok. Hem bu kişilere hemde kendime yapacağım tavsiye kitabın 6. kısmında Konuşmayı gösterişli yapmak ve 18.Aşırı övgü kısmında işlenmiş. İncelememi kitaptaki sevdiğim bir alıntıyla sonlandırıyorum. Buraya kadar kusur varsa örtücü ve affedici olunuz. Hz. Ali övüldüğü zaman şöyle demiştir: “Ey Allah’ım onların bilmediklerini benim için affet ve söylediklerinden dolayı beni sorumlu tutma ! Beni onların zannettiğinden daha hayırlı kıl.” Selametle, Allah’a emanet olun
Dilin Afetleriİmam Gazali · Çelik Yayınevi · 201617,1bin okunma