Büyük beklentilerle başladığım Gece Yarısı Kütüphanesi, ne yazık ki beni hayal kırıklığına uğratan kitaplardan biri oldu. Matt Haig’in bu romanı, hayatın olasılıklarını ve pişmanlıklarımızı sorgulayan felsefi bir anlatı vaat ediyor gibi görünse de, maalesef yüzeysel karakterler, tekrar eden temalar ve fazla basite indirgenmiş bir mesaj ile derinlikten yoksun bir okuma deneyimi sundu.
Öncelikle, kitabın temel fikri oldukça ilgi çekici: Ana karakter Nora Seed, hayatından vazgeçmeye karar verdiği anda, kendini sonsuz olasılıkların kapısını açan bir “gece yarısı kütüphanesinde” buluyor. Burada, farklı seçimler yapsaydı nasıl bir hayat süreceğini deneyimleyebiliyor. Ancak bu güçlü konsept, yazarın anlatım tarzı nedeniyle yeterince derinleştirilemiyor. Her yeni hayat, neredeyse yüzeysel bir keşif gibi hissettiriyor ve karakterin bu hayatlar arasında gezintisi, belirli bir noktadan sonra tahmin edilebilir ve tekrar eden bir döngüye dönüşüyor.
Nora Seed’in karakteri de benim için büyük bir hayal kırıklığı oldu. Onun varoluşsal sorgulamaları ve depresyonu oldukça gerçekçi bir başlangıç sunuyor gibi görünse de, hikâye ilerledikçe bu duygusal derinlik yerini yapay bir iyimserliğe bırakıyor. Karakterin dönüşümü, doğal bir gelişimden ziyade, yazarın mesajını zorla kabul ettirme çabası gibi hissettiriyor. Evet, hayatın değerini anlamak önemli bir tema, ama bunu işleyiş biçimi fazla yüzeysel ve basmakalıp.
Kitabın en büyük problemi ise mesajının fazlasıyla didaktik olması. Haig, okura sürekli “Hayat güzeldir, her zaman bir umut vardır” mesajını veriyor, ancak bunu incelikle yapmak yerine, neredeyse her bölümde aynı fikri tekrar tekrar vurguluyor. Bu, hikâyenin doğal akışını bozan ve okuyucunun çıkarım yapmasını engelleyen bir yaklaşım. Özellikle finalde, her şeyin çok hızlı ve kolay bir şekilde toparlanması, hikâyenin verdiği dersin etkisini azaltıyor.
Dil ve üslup açısından da kitap beni pek tatmin etmedi. Haig’in yazımı akıcı ve kolay okunur olsa da, edebi bir derinlikten yoksun. Cümleler sık sık klişelere başvuruyor ve karakterlerin diyalogları zaman zaman gerçekçilikten uzak, adeta bir kişisel gelişim kitabından alınmış gibi hissettiriyor. Eğer Gece Yarısı Kütüphanesi gerçekten derin felsefi sorulara odaklanmak isteseydi, karakterlerinin yaşadığı alternatif hayatlara daha derinlemesine dalmalı ve bu deneyimleri okuyucuya daha çarpıcı bir şekilde aktarmalıydı.
Sonuç olarak, Gece Yarısı Kütüphanesi büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen, bu potansiyeli yeterince kullanamayan, fazla basitleştirilmiş ve tekrar eden bir anlatı sunuyor. Kitabın verdiği mesaj kesinlikle önemli ama bunu ele alış biçimi fazla yapay ve yüzeysel kalıyor. Daha güçlü karakter gelişimleri, daha derin felsefi tartışmalar ve daha incelikli bir anlatımla bu hikâye çok daha etkileyici olabilirdi. Eğer varoluşsal krizler ve alternatif yaşamlar hakkında daha güçlü bir eser arıyorsanız, Keşke Gerçek Olsa veya Kaybolan Şeylerin Kütüphanesi gibi kitaplar daha tatmin edici bir okuma deneyimi sunabilir.