2025 37. kitabı
Son yıllarda hayatımızın her alanına dahil olan sosyal medya fenomenlerinin gerçek yüzünü biliyor muyuz? Çoğumuz bilmiyoruz, kimi zaman onların önerdiği şeyleri alıyor, tavsiye ettiği yerlere gidiyoruz. Kimi zamanda onlardan o kadar nefret ediyoruz ki bu nefrete sebep bulamıyoruz. Nefret etmemizin sebebi genelde onların yaşadığı hayatı yaşayamıyor olduğumuz düşüncesi. Bu kitapta da ünlü sosyal medya fenomeni Su Kalender'in herkesten gizli gerçek hayatını ve sorunlu kişiliği okuyoruz. * Sosyal medyada milyonlarca takipçisi olan Su, yeni ürününün lansmanını yapacağı etkinlik gününde daha büyük bir şey planlamaktadır. Kendisine nefret besleyen ve arkasından kuyusunu kazmaya çalışan arkadaşını öldürmek. Bunu o kadar ince bir şekilde planlıyor ki kimse ondan şüphelenmiyor. Tabiki arkadaşının vefatı üzerine sosyal medyada paylaştığı ağlamaklı videosu ise onu gönüllerin sevgilisi yapıyor. Su, kendisinden nefret eden ve sosyal medyada onun hakkında olumsuz yorum yapan insanlardan bir şekilde intimak almak istemekte ve bu yüzdende kıvrak zekâsını kullanmaktadır. * Kıvrak zekası, eşsiz güzelliği ve acımasız ruhu ile sosyopatlığın kitabını yeniden yazmak istemekte. İnsanların sadece sosyal medyadan yaptıkları kötü yorumların nelere yol açabileceğini büyük bir heyecanla okuyoruz. Günümüz dünyasında oldukça sık gördüğümüz klavye delikanlılığına yazarın böyle bir açıdan yaklaşması oldukça başarılıydı. Aslında oldukça sevecen gördüğümüz sosyal medya fenomenlerinin gerçek hayatlarında nasıl biri olduğunu bilebilir miyiz ki? Hayır, gerçek hayatta Su gibi fenomenlerin ile karşılaşmak mümkün. * Su karakteri her yönüyle benim favorim oldu. Her ortama ayak uydurması, hakkını kimine göre doğru kimine göre yanlış şekilde savunması ve hayatın gerçeklerini bizlere yansıtması oldukça okuması keyifliydi. Trafik kazasında kaybettiği aşkı Utku'nun hayali ile yaşaması beni okurken çok yaraladı. Ölmüş birinin varlığını hala hissetmek v ondan güç almaya çalışmak her insan için zordur. Su ise bununla bir şekilde baş etmeyi başarmıştı. * Kitapta Su'nun sebep olduğu birden fazla cinayeti okuyoruz. Sebep oldu diyorum çünkü hiç birinde kendi elleriyle bir müdahelede bulunmuyor, şans çoğu zaman ondan yana oluyor aslında. * Bu kitap bana şunun farkındalığını kazandırdı, sosyal medya fenomenlerine olumsuz yorum yapan biri olmasam da onlar hakkında yazdığımız en ufak kelimenin bile bize geri dönüşünün olabileceğini.
FenomenBurcu Üstündağ · İkinci Adam Yayınları · 2025113 okunma