2025 14. kitabı
Okunma: 28 Mart 2025 01:24
Kitap konu bakımından bilindik ve tahmin edilebilir gibi görünse de içinde fazlasıyla derinlik barındırıyor. Daha ilk konuşmada birbirini sanki çok uzun zamandır tanıyormuş gibi hisseden Rosie ve Will'in hayatını anlatan kitap sanılanın aksine bilindik bir romantik hikaye değil. Aslında kitap kendi isteği dışında etrafındaki otorite figürleri -özellikle annesi- ne derse ve neyi doğru görürse yapan, her şeyin en doğrusunu, insanlara en yararlısını seçmeye çalışan Rosienin, yaşamaktan ve hayallerinden nasıl kaçtığını anlatıyor. Ona ne doğru öğretildiyse onun peşinden gidiyor ve söylenilen şeyleri elde ettiğinde ise aslında bunu istemediğini anlayıp bir boşluğa düşüyor. Özellikle annesinin öğrettiği gibi bir bedene sahip olunca "Hiç giyebileceğini düşünmediği kıyafetlere sığıyor ve kendini beklediği gibi seksi yahut güzel değil, bedenini teşhir eden apayrı biri gibi hissediyor." Şeklinde hissederken bunun aksine asıl hayali ve yeteneği olan müzikle ilgilendiğinde ise "Sanki bir süreliğine de olsa Güneş ışığında duruyormuş gibi hissediyorum" diyor. Aslında bu tabir bile hayallerin öğretilen doğrulardan ne kadar ayrı ve özel olduğunu gösteriyor bence. Rosie kendinin neredeyse tam zıttı olan, annesi tarafından terk edilip anneannesi ve dedesi tarafından büyütülen yaralı ve düzeni umursamayan Will'e aşık oluyor. Will alkol sorunu olan, annesi tarafından terk edilmenin verdiği hayal kırıklığıyla intihar etmeyi deneyecek noktaya gelen bir çocuk. Will ve Rosie bu zıtlıktaki sayesinde aslında hayattan ne istediklerini fark edip birbirlerini eksik oldukları yönde gelişmesini sağlıyorlar. Bu sayede Rosie gibi başkasını memnun etmeye programlı olan bir kadının ağzında "Herkes için doğru olanı yapmaya çalışmak sonunda her şeyi yanlışa sürüklüyor." şeklinde bir farkındalık cümlesinin çıkmasını sağlıyor. Benim için kitabın klasik ve gerçeklikten uzak bir romantizm içermesindense hayattan bir şeyleri anlatması daha anlamlıydı. Aldığı puanın aksine ben canı gönülden tavsiye ederim.
Gece ve SonraClaire Daverley · Domingo Yayınevi · 20241,173 okunma