···Okunma: 27 Mart 2025 23:27 #SevdiyeYesilDezcan
#Geziyorum 5 İtalya
Yazarımız başlıyor anlatmaya gezip gördüğü, yürüdüğü sokakları , etrafında fotoğraflar çektirdiği meydanları ve en önemlisi de bir çok anı bitirdiği gezisini ...Evet önümüzde koskoca bir ülke var
*İTALYA*
İlk durak Napoli.... Tur rehberi eşliğinde başlıyor sokak sokak yürüyüşler şehrin içindeki araçlar dikkatlerinden kaçmıyor vuruk kırık çizilmiş birçoğu sebebi ise trafik kurallarının sık sık ihlal edilmesi ve trafik polislerinin de rüşvete açık olmalari yani ceza yerine para konuşuyor herhangi bir kazada .. Bu durum tabi suç oranlarının yüksek olduğu gerçeğini çıkarıyor ortaya .
Sonra Pompei burası benimde çok dikkatimi çekti ilginç bir kent .. Napoli nin doğusunda bulunan Vezüv yanardağının lav puskurtmesiyle burası ve birkaç kent haritadan siliniyor hemde tüm canlılarıyla birlikte .Sonrasında yapılan kazılarda kim nasıl can verdiyse o şekilde çıkıyor bedenler gün yüzüne tabi acı bir tablo. O satırları okurken çok etkilenmiştim . Pompei antik kent eğer giderseniz mutlaka orayı ziyaret edin derim.
Vizesiz pasaportsuz girilen altı kapısı olup günümüzde üç kapinin kullanıldığı Vatikan'a geliyoruz . Burada Papa'nın sözleri yasa hükmünde hem devlet başkanı hemde Katolik mezhebinin lideri. Hristiyanlığın doğduğu yer....Ekip burada 19 Mayıs 'ı kutlayıp şanlı bayrağımizi dalgalandiriyor ve kimse de birşey demiyor bu muhteşem bir duygu tabi.
Başkent Roma,
Burası aynı İstanbul gibi yedi tepe üzerine kurulu.Tek fark halk ve yönetim tarihi eserlerine mimarisine sıkı sıkıya sahip çıkan koruyan bir toplum . Şehirde hala 1100 'lü yıllarda yapılan binalarda yaşıyor yeni yapılaşma olmadığı için ev kira fiyatları da yüksek
Floransa , İtalyan Ronesansinin doğum yeri ve başkenti olarak biliniyor Çocukluğumuzun çizgi filmi olan Ninja kaplumbağalar burada hayat buluyor Yazar bizi onların tarihini anlatırken çocukluğumuza gidiyoruz. ...Dante'nin yazıtlarınin bulunduğu ünlü Milli kütüphane binası da görülmeye değer .
Pisa,
Meşhur eğik Pisa kulesi ; sebebi ise alüvyonlarla kaplı bir zemin üzerine inşa edilmesi tabiki mühendislik hatası her yıl milim milim bu eğilme devam etmekteymis .
50 çeşit dondurma , pizza, tiramisu, her biri hayvan isimlerinden oluşan mahallerin şehri Siena ,...
Aşıklar şehri, Yüzen Sehir,Adriyatigin Kraliçesi gibi isimleri olan şehir Venedik... Sevdiye hanım buranın guzellikleini anlattıkça bende çok merak ettim ve Çan kulesi Beş ayrı çanı olup herbiri ayrı görevi olması ilginç ....Acaba bu ""Çanlar Kimin için çalıyor"" sanırım bu sizede bir yerden tanıdık gelmiştir
Verona Mermer şehri , mermer popüler burada sokaklar bile mermerle döşeli yürümek oldukça zahmetli , bir de ayakkabin topukluysa yandın
Yazarımız eşi Ali beyle ve gruplarındaki birkaç arkadaşıyla bu harika yerleri gezerken tabi ünlü yiyeceklerin tadimlarini da yapıyorlar magnetletden biblolara , kaşmir şallardan , sapkalara kadar bir sürü hediyelik eşyanin da alış verisini yapiyorlar .
Sayılı gün çabuk geçiyor onlar ömürlerine sigdirdiklari bu güzelliklerle dönüşe gecerken bende okurken kayboldugum kitabı noktaliyorum...
Gezi kitabı olmasının yanında buram buram Roma tarihini de aktarmış yazarımız ustalığını başarısını bir kez daha sunmuş biz okurlarına .
Emeklerinize sağlık Sevdiye hanım kaleminiz daim gezi yollarıniz açık ve eğlenceli olsun