·504 syf.····Okunma: 04 Nisan 2025 23:19 1921'den 1940'a kadar süren Büyük Buhran öncesi, Büyük Buhran, Toz Fırtınası, yoksulluk ve kıtlık dönemlerini kapsayan tarihi kurgu romanı: Dört Rüzgar.
Elsa, ailesi tarafından sevilmeyen, çirkin bulunan bir kızdır. Hayatı odasından ve kitaplarından ibaret olan Elsa, bir gece Rafe isminde bir gençle tanışır, ondan sonra Elsa'nın Rafe ile evliliği başlar. Elsa bu evlilikle yaşamın küçük dünyası ile sınırlı olmadığını öğrenir. Rafe'nin ailesi sayesinde hayat, çiftçilik, toprağın önemi nedir sorularının cevabını öğrenir. İki çocuğuna olan sevgisi de buna eklenince mücadeleci bir kadın oluşmaya başlar. Toz Fırtınası yüzünden oğlu rahatsızlanınca çok sevdiği Teksas topraklarına veda edip California'ya iki çocuğu ile bir yolculuğa çıkar. Bu yolculuk öyle bir yolculuk ki bu yolda kıtlık, yoksulluk, sel, çiftlik sahiplerinin acımasızlığı, değersizlik hissi gibi birçok kötü durum yaşarlar. Bu olumsuzluklar yer yer "Artık yeter!" dedirtse de o, anne gücü sayesinde hiç pes etmez.
Kitabın benim için en başarılı yönü, betimlemelerin çok güçlü ve insanı etkiliyor olmasıydı. Toz fırtınaları bölümünü okuyunca gözlerim toz oldu, ağzımdan kumlar çıkıyor sandım, kaldıkları ormanlık alanın her detayı aklımda sanki, öyle bir yer olsa Elsa ve çocuklarını bulabilirmişim gibi.
Tarihin tekerrür olduğu gerçeğini de fark ettim. Elsa ve diğerlerinin şehirlerini bırakıp başka şehirlerde yer bulma çabaları Suriyelileri getirdi aklıma. Onlara da yer yer pisliklermiş gibi davranıldı, bazen onların da aslında böyle olmasını istemediklerini fark etmedik sanki. Ayrıca grev, faşizme direnmek, sloganlar atmak, fakirlerin zenginleri daha çok zengin etmeye mecbur bırakılması, hepsi bu dönemde de yaşanıyor. İnsanlar farklı, dönemler farklı ama yaşananlar hep aynı.
Kristin Hannah'ın okuduğum üçüncü kitabı, üçünü de çok sevdim. Hem kurgu hem tarihi gerçeklerle okura kültürel anlamda katkısı olan bir yazar olduğunu düşünüyorum.
Elsa; evlat, anne ve savaşçı. Okuduğum en güçlü kahramanlardan birisin ve biliyorum ki şu an ülkemizde, Gazze'de, Doğu Türkistan'da ve daha birçok yerde çocukları için savaşan güçlü anneler var, Rabbim yardımcıları olsun hepsinin.