Puan vermedi·336 syf.··Beğendi
···Okunma: 05 Nisan 2025 18:36 Leonardo'nun kendi sözleriyle özetlemek yeterli:
"Mucizeler yaratmak istiyorum. Sahip olacağım şeyler, belki daha huzurlu bir yaşam süren ya da bir gün işinde zengin olmak arzusu ile yaşayan insanlara göre çok daha az olacaktır. Uzun bir süre büyük yoksulluk içinde yaşayabilirim. Altın ve gümüşün sözde yaratıcıları simyacıların, durgun suları harekete geçirip sürekli hareketi sağlamak [perpetuum mobile, 'free energy'] isteyecek mühendislerin ve falcılarla büyücüler gibi üst düzeydeki budalaların başına her zaman geldiği ve gelecek olduğu gibi.
Ve siz, bu çizimleri izlemektense, anatomi ile uğraşan birisini çalışırken izlemenin daha doğru olduğunu söyleyenler... Bu çizimlerde gösterilen her şeyi, tüm aklınıza rağmen birkaç damardan fazlasını görüp bilgi alamayacağınız tek bir figürde görmeniz mümkün olsaydı, haklı olabilirdiniz. Gerçek ve mükemmel bir bilgiyi elde etmek için, damarlarla çevrelenmiş en küçük bir et parçasını, diğer tüm dokulara zarar verip, küçük kılcal damar kanamaları dışında kanama olmadan çıkarabilmek için ondan fazla ceset kestim. Tek ceset fazla dayanmayacağı ve aşama aşama birkaç cesetle ilerlemek gerektiği için sonuca ulaşabilmek ve tam bir bilgi elde edebilmek, aradaki farklılıkları görebilmek için bu işlemi iki defa tekrarladım.
Bu konulara büyük ilgi duyuyor olsanız bile duyduğunuz tiksinti sizi engelleyebilir; bu da engellemezse dörde bölünmüş, derisi yüzülmüş, korkunç görünümlü bu cesetlerle gece bir arada bulunmanın korkusu sizi vazgeçirebilir. Sonra çizim beceriniz, bu çizimleri yapacak derecede iyi olmayabilir; çizim yeteneğiniz varsa, bu da perspektif bilgisiyle bütünleşmemiş olabilir veya geometrik çizim yöntemlerini, kasların sahip olduğu kuvvetin hesaplanması yönetimini bilmeyebilirsiniz. Sabrınız azsa, azminizi de kaybedebilirsiniz. Bütün bu özelliklerin bende bulunup bulunmadığına gelince, yazmış olduğum yüz yirmi kitap Evet veya Hayır cevabını vermek için yeterlidir. Bütün bu çalışmalarımda ne para hırsı ne de ihmalcilik tarafından engellendim. Tek engelim, zamanın yetersizliği oldu."